Elvira Popescu a rămas o figură de seamă în istoria teatrului de comedie francez. Exotismul accentului său, alura sa când imperială, când amicală și mai ales simțul comediei, au marcat timp de 45 de ani scena pariziană „de bulevard“.
S-a născut în București, la 10 mai 1894, iar talentul său de imitatoare se vădește timpuriu. Absolvind Școala de teatru, iat-o actriță a Teatrului Național București la 16 ani, iar la 20 jucând un rol principal (TNB, 1916). Urmează căsătoria cu actorul Ion Athanasiu, nașterea fiicei Tatiana, apoi în ritm accelerat joacă în mai multe filme, piese de teatru, preia direcția artistică a teatrului Excelsior (1919), fondează Teatrul Mic (1921), divorțează și se recăsătorește cu Ion Manolescu-Strungă, ulterior ministru al industriei în 1934, decedat în 1951, în închisoarea de la Sighet.
În 1924, Elvira Popescu lasă totul în urmă și pleacă la Paris, acceptând rolul principal în piesa „Verișoara din Varșovia“, la invitația cunoscutului autor Louis Verneuil. Primul rol parizian este un triumf care nu se va dezminți, așa încât în spatele cortinei va fi poreclită „Portebonheur“, făcând un succes din fiecare piesă în care a jucat. Cei mai renumiți autori de vodeviluri scriu piese pentru ea, presa o numește „Notre dame du boulevard“. 34 de filme și 20 de piese, dintre care una ajunsă la 2 000 de reprezentații, constelează traiectoria acestui „monstru sacru“, distins în 1987 cu Premiul Molière, pentru întreaga carieră!
În 1960, Elvira Popescu se instalează la Mezy, în superba casă construită de arhitectul Mallet-Stevens pentru modistul Poiray. Sacha Guitry vorbea de o actriță „colosală“, care „nu e franțuzoaică, dar e pariziancă“. Atât de pariziancă, încât al treilea soț o face contesă. La Paris, numele ei a fost dat uneia dintre sălile teatrului Marigny, pe care l-a condus timp de 9 ani, după cum a condus și Théâtre de Paris, timp de 13 ani. În București, sala de cinema a Institutului Francez perpetuează memoria celei mai franțuzoaice dintre actrițele românce.