Prietenii Bucureștiului

Grupul de Inițiativă Civică Callatis – Drumul Taberei

2 octombrie 2012

GIC Callatis – Drumul Taberei

Grupul de Inițiativă Civică Callatis ‒ Drumul Taberei s-a format în cadrul proiectului „Înapoi la rădăcini“ derulat de ONG-ul Centrul de Resurse pentru Participare Publică, odată cu organizarea primei întâlniri de cartier în 29 iulie 2010. Însă mulți dintre cei care au devenit apoi membri activi acționaseră și până atunci individual, încercând să rezolve diferite probleme ale comunității, întocmind petiții și reclamații, mergând în audiențe la autorități etc.

Scopul formării grupului a fost obținerea unei eficiențe mai mari în rezolvarea problemelor comune importante pentru noi și vecinii noștri de cartier, prin combinarea și folosirea competențelor profesionale și a experienței de viață a fiecărui membru. Dorim să trăim într-un cartier mai curat, mai sigur și mai plăcut, dorim ca prioritățile cetățenilor să fie cunoscute și luate în considerare de autoritățile publice locale, iar deciziile acestora să fie supuse dezbaterii publice și adoptate transparent, conform legilor în vigoare.

GIC Callatis ‒ Drumul Taberei este un grup informal, nu avem personalitate juridică proprie pentru că am dorit o structură cât mai simplă și mai ușor de gestionat. Orice persoană interesată de problemele cartierului și de deciziile autorităților publice poate fi membru al grupului, indiferent de vârstă, sex, religie, stare materială sau apartenență politică. Totuși, în timp putem considera că sunt membri activi ai grupului cei care îndeplinesc următoarele exigențe: participă frecvent la întâlnirile săptămânale, își asumă sarcini în cadrul acestor întâlniri, în cadrul audiențelor cu autoritățile publice sau în cadrul evenimentelor organizate de grup. De fapt, avem o echipă de 4 persoane active permanent, la care se adaugă 3 persoane ce contribuie destul de des la activitatea grupului și încă 3 persoane care ajută din când în când. Există totuși o fluctuație permanentă a membrilor, oamenii vin alături de noi atunci când doresc să rezolve o anumită problemă, dar de obicei nu revin după ce aceasta a fost finalizată.

Încercăm să rezolvăm probleme importante care afectează mai mulți oameni din cartier. Sondajul făcut de organizatorul comunitar de la CeRe înainte de prima întâlnire de cartier din 29 iulie 2010 a relevat ca probleme arzătoare în cartier următoarele: insuficiența locurilor de parcare, starea proastă a spațiilor verzi și de recreere, siguranța cetățeanului și liniștea publică, lipsa de curățenie a străzilor, procedurile dificile și netransparente pentru reabilitarea termică a blocurilor, prezența câinilor fără stăpân pe străzi.

Am încercat să abordăm pe rând situații punctuale din aceste categorii și am reușit până acum să obținem: igienizarea și asfaltarea unei alei pietonale de pământ, plină de gunoaie, situată între 2 școli din cartier; desființarea, la cererea locatarilor, a unui loc de joacă instalat prea aproape de un bloc de locuințe; igienizarea și modernizarea a 2 părculețe din cartier; reamenajarea unui parc, ținând cont de dorințele și propunerile cetățenilor (Parcul Istru); un minim dialog cu autoritățile publice locale prin participarea la ședințele publice ale Consiliului Local al Sectorului 6 și la dezbaterile publice organizate la cererea cetățenilor. Puteți găsi informații detaliate despre toate aceste acțiuni pe blogul nostru www.callatis-drumultaberii.blogspot.ro și pe pagina noastră de facebook Callatis-DrumulTaberei.

În timp, vecinii noștri au devenit mai încrezători că părerea lor contează, că semnătura lor pe o petiție chiar ajută la rezolvarea unei probleme ignorate până atunci de autorități. Oamenii au văzut că presiunea pusă de mai mulți cetățeni, în mod organizat și constant, pe cei responsabili, duce în cele din urmă la obținerea rezultatului dorit.

În prezent avem în plan soluționarea accesului dificil al elevilor către o școală din cartier, situație în care copiii, părinții, bunicii sunt nevoiți să meargă spre intrarea în școală pe mijlocul unei străzi intens circulate, cu trotuarele permanent ocupate de mașini parcate. Apoi, dorim să amenajăm în cadrul unui atelier de lucru, cu ajutorul vecinilor și al specialiștilor voluntari, un spațiu public de socializare, pe aleea dintre 2 școli, alee igienizată și asfaltată la cererea grupului de inițiativă și a locuitorilor zonei. În cadrul atelierului dorim să realizăm obiecte de mobilier urban din materiale reciclate, să decorăm zidul ce mărginește aleea și să plantăm flori sau arbuști.

Prin ceea ce facem ca membri activi ai unui grup de inițiativă civică, încercăm să redăm oamenilor încrederea că, prin exemple, fiecare dintre noi contează și că împreună suntem mai puternici și putem schimba ceea ce dorim să schimbăm.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.