Grijă pentru seniori

8 iulie 2013

Seniori

Europa se află într-un proces accelerat de îmbătrânire, iar România nu face excepție de la această tendință demografică: în prezent, populația vârstnică din România (65+) este de 15% din totalul populației, și va ajunge în 2030 la 20,7% din întreaga populație a țării (Eurostat, 2011). În București, la 1 iulie 2007, vârstnicii reprezentau aproximativ 23% din numărul total al locuitorilor capitalei (INS – 2008). Această proporție mare a seniorilor determină o atenție considerabilă pe care societatea ar trebui să o acorde vârstei a treia, în ceea ce privește adaptarea serviciilor și facilităților pentru persoanele în vârstă.

Nevoile persoanelor vârstnice din București cuprind atât subzistența (hrană, locuință, îngrijire personală) și sănătatea, cât și viața socială – participarea la viața societății, desfășurarea de diverse activități împreună cu ceilalți, valorificarea experienței de viață și a celei profesionale în activități remunerate sau de voluntariat. Astfel, îmbătrânirea activă poate duce la o viață împlinită a persoanelor de vârsta a treia.

În acest sens, în București au fost dezvoltate o serie de servicii și facilități pentru persoanele vârstnice, atât publice (create de Direcțiile Generale de Asistență Socială) cât și private (create de ONG-urile care activează în domeniu). Astfel, există cluburi pentru seniori (în sectoarele 1, 2, 3, 6) unde vârstnicii pot socializa și petrece timpul liber, cantine sociale, servicii de îngrijire socială și medicală la domiciliu, precum și centre rezidențiale, unde vârstnicii pot fi îngrijiți.

Îngrijirea la domiciliu reprezintă o modalitate prin care se evită instituționalizarea persoanelor vârstnice, se menține autonomia lor și crește calitatea vieții acestora. În condițiile în care se confruntă cu afecțiuni cronice și cu absența unei rețele de rude sau prieteni, vârstnicii întâmpină dificultăți în activitățile zilnice. Serviciile de îngrijire la domiciliu cuprind: prepararea hranei, servirea mesei, efectuarea de cumpărături, ajutor în plata diferitelor facturi, comunicare, menaj ușor, ajutor în efectuarea igienei personale, supraveghere pentru administrarea medicației, ajutor pentru deplasarea în interior sau în exterior.

Asociația Umanitară EquiLibre este un ONG care are o experiență de 17 ani în oferirea de servicii de îngrijire la domiciliu cu personal calificat pentru vârstnicii din București și este acreditat de Ministerul Muncii. În sectorul 6, Asociația EquiLibre, în parteneriat cu DGASPC sector 6, oferă gratuit servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici. Aceste servicii sunt oferite de asociație și în celelalte sectoare din București, la solicitarea vârstnicilor sau a familiei.

Foto: Teodor Pricop

DGASPC sector 6
str. Floare Roșie nr. 7A
Telefon: 021 410 30 20

Asociația Umanitară EquiLibre
Telefon: 021 440 11 48 și 0757 022 382
E-mail: ioanacaciula@yahoo.com
www.equilibre-eu.com

Un comentariu

  1. STOICA MARINELA
    19 ianuarie 2014 at 17:32

    Buna ziua.
    Ma numesc Stoica Marinela si locuiesc in Bucuresti zona Parc Tineretului, Sector 4. Pe 03 Martie implinesc 61 de ani, sunt pensionata din 2011 pe caz de boala si din anul 2012 la termen de varsta. Cu toate ca am probleme de sanatate, cum probabil majoritatea au la varsta asta, ma confrunt cu lipsa de activitate, ceea ce ma apasa si-mi da senzatia ca fac umbra degeaba pe pamant. Am 2 copii dar amandoi sunt plecati peste hotare si daca am o nepoata de 18 ani de la baiat, aceasta sta cu cealalta bunica care a crescut-o de mica si care locuiesc in Curtea de Arges si am sperat ca intrand la pensie, ma voi putea dedica in cresterea urmatorului urmas din partea fetei, numai ca aceasta incearca de cativa ani si nu reuseste sa ramana insarcinata, deoarece sufera de un sindrom caruia i-am uitat denumirea, in schimb se manifesta prin lipirea peretilor uterului. Trecerea de la o persoana activa la una sedentara, cum sunt de aproape 4 ani, deoarece am trecut printr-un somaj, unde legea iti taia drepturile in situatia in care nu erai gasit la domiciuliu, perioada in care strssul si-a pus amprenta si am luat in greutate 48 de kg, ca apoi sa ma confrunt cu probleme mai mari de sanatate la colon, la stomac, la coloana vertebrala, coxartroza, gonactroza, noduli la glanda tiroida, migrene, ca apoi sa recurg si la o operatie care este de 2 luni si jumatate si inca nu s-a vindecat si nici firele nu s-au topit. Cu toate astea mi-as dori sa mai fiu de folos, sa am un motiv sa ies din casa pentru ca in momentul de fata ma simt prizoniera in propria-mi casa. V-am detailat aceste informatii in speranta ca poate reusiti sa ma ajutati sa intru in contact cu oamenii, sa inteprind mici activitati, in asa fel incat sa-mi dispara aceasta senzatie de nulitate. Am cautat pe internet si am gasit ca exista Cluburi pentru seniori dar numai in 3 sectoare a capitalei si din pacate accesul nu este permis in aceste cluburi decat celor care locuiesc in sectoarele respective si anume:1, 2 si 6. Nu pot afirma ca daram ziduri dar nici ca sunt o prapadita care abia-si trage picioarele. Imi doresc sa pot lua parte la activitati in compania persoanelor apropiate varstei mele, sa simt ca nu a trecut ziua degeaba, ca traiesc numai sa mananc, sa ma uit la Tv, sa mai citesc cate ceva si apoi sa dorm. Zi de zi acelasi lucru de aproape 4 ani, simt ca m-au imbatranit mai repede decat ar fi normal si asta pentru ca nu ies din casa decat la cumparaturi de 2 maxim 3 ori/luna si din 3 in 3 luni sa-mi iau reteta compensata pentru medicamente si trimiteri pentru medicii de specialitate in vederea continuarii tratamentelor.
    Va multumesc daca ati avut rabdarea sa cititi mesajul meu si v-as ramane recunoascatoare daca mi-ati da posibilitatea sa intru in contact cu persoane de varsta mea singure dar care sa fructifice cat mai frumos timpul pe care-l avem acum din belsug dar care trece in foarte mare parte fara rost.
    Multumesc.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.