Ghidul RePAD

Reabilitare_Patrimoniu Arhitectură Dezvoltare

19 februarie 2014

Ghidul RePAD

Să ne imaginăm că am intrat într-o casă veche, părăsită, cu fațadă scorojită și geamuri sparte, cu mobilă prăfuită și parchet scârțâind, cu scară instabilă și miros de mucegai. O „casă care plânge“.

Ascunsă într-un colț, printre mormane de cărți uitate de lume, pânze de păianjen și mult, mult praf, găsim o agendă. Este un jurnal, cu notițe de studiu, cu impresii, referințe. Este un documentar. Îl luăm cu noi. Acasă, îl citim și începem să completăm studiul respectiv pe alocuri cu impresiile noastre, cu noi referințe și alte note.

În cele din urmă, întâlnindu-ne cu un prieten care tocmai a început să studieze acest subiect, îi facem un cadou foarte util: jurnalul descoperit de noi. Noi ne-am învățat deja lecția, acum e rândul lui.

Lecția e despre patrimoniu, iar jurnalul se numește Ghidul RePAD. Reabilitare_Patrimoniu Arhitectură Dezvoltare.

Patrimoniul este o poveste care se descoperă pas cu pas. Îți trebuie răbdare să citești până la capăt. Ai nevoie de tăria de a trece peste pasajele neplăcute și de perseverența de a da paginile mai departe, una câte una. Îți trebuie atenție constantă tocmai pentru a nu rata pasajul cheie și deschiderea pentru neprevăzut. În cele din urmă, patrimoniul este o poveste despre progres, despre cum am ajuns aici și despre cum vrem să mergem mai departe.

Ghidul RePAD nu este o carte frumoasă. Este o experiență care ne învață cum să transmitem mai departe moștenirea noastră arhitecturală pe fondul unei crize economice globale, al unei extrem de importante crize sociale și al unei nevoi acute de soluții de dezvoltare prietenoase cu mediul.

Mai presus de toate, RePAD este o poveste despre oameni care înțeleg nevoia existenței trecutului nostru arhitectural în viitorul comunităților de mâine.

Carte și DVD, Ghidul RePAD este realizat în format trilingv, română, engleză și franceză și prezintă de-a lungul celor peste 300 de pagini informații despre observare urbană, legislație, surse de finanțare, tehnici durabile de reabilitare, modele de bună practică în arhitectura românească și referințe internaționale de programe implementate la nivel urban. DVD-ul anexat include șapte interviuri video cu șapte specialiști în domenii conexe patrimoniului arhitectural.

Proiectul este realizat în cadrul unei finanțări prin „Timbrul Arhitecturii“ din partea Uniunii Arhitecților din România și al unei finanțări pentru proiecte editoriale, 2013, secțiunea „Publicații culturale“, din partea AFCN. RePAD nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor: Ordinul Arhitecților din România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez București, Romania Green Building Council, Igloo, Arhitectura, Dincolo de fațade, DISC, Easy Engineering, Cărturești, Librăria Engleză Anthony Frost, Librăria Franceză Kyralina.

În prezent, ghidul este disponibil în librăriile partenere, putând fi achiziționat și online de pe site-ul www.re-pad.ro.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.