Primăria Capitalei face exproprieri pentru un proiect declarat ilegal

29 aprilie 2014

Vă mai amintiți de Ciurel? Am scris despre această problemă aici, anul trecut.

La un an distanță și după suspendarea planului urbanistic zonal pentru penetrarea Ciurel de către Tribunalul București, primarul Sorin Oprescu a propus Consiliului General al Municipiului București, pentru ședința de azi, 29 aprilie 2014, încălcarea flagrantă a unei decizii irevocabile a Curții de Apel București. Proiectul de hotărâre propune începerea exproprierii pentru proiectul „penetrarea Ciurel”. Sutele de oameni care ar urma să fie expropriați și-au construit casele în ultimii 10 ani în baza autorizațiilor emise de Primăria Sectorului 6.

Planul Urbanistic Zonal pentru penetrarea Ciurel a fost suspendat pe 27 februarie 2013 de Tribunalul București in dosarul 43728/3/2012. Pe 26 aprilie 2013, Curtea de Apel București a menținut soluția, respingând recursul. Motivele?

  • proiectul încalcă Directiva europeana privind apa, trecând prin zona de protecție a uzinelor de apă de la Roșu, care asigură alimentarea cu apă a Bucureștiului;
  • avizul de mediu are numeroase deficiențe, printre care lipsa unui studiu de trafic;
  • proiectul încalcă Legea monumentelor, trecând printr-un sit arheologic, monument istoric, fără avizul Ministerului Culturii;
  • se impune suspendarea proiectului întrucât sunt iminente exproprieri pentru un proiect cu numeroase indicii de nelegalitate.

Amintim că proiectul „Drum expres penetrație Ciurel – A1” avut la bază o autorizație de construcție emisă în regim de urgență, care a fost anulată în instanță în august 2012. Autorizațiile în regim de urgență se emit în mod legal numai pentru situații de calamități naturale, a explicat în 2013 avocatul Dumitru Dobrev.

Cu alte cuvinte, primăria acționează iar în stil hei-rupistic, ignorând legile și normele legale în vigoare, fără o viziune de ansamblu și fără un plan pe termen lung și bine integrat pentru București.

Cetățenii afectați de exproprieri au întocmit un memoriu adresat Delegației Comisiei Europene în România și Prefectului Municipiului București.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.