Petiții

17 mai 2014

Vă deranjează mașinile parcate pe trotuar care vă obligă să circulați cot la cot cu autoturismele pe străduțele dintre blocuri? Dar șoferii care își amintesc că este verde pentru pietoni pe la jumătatea trecerii? Sunt mai simpatici amatorii de senzații tari cărora le place să audă claxonul atunci când traversează pe oriunde, numai prin locurile permise nu? Nici bicicliștii nu se lasă mai prejos, și ei vor să fie cât mai prezenți pe acest câmp de luptă care este șoseaua. Pare că fiecare are propriile reguli și vrea să le impună.

Ce a făcut fiecare dintre noi când a întâlnit astfel de situații, în afară de a înjura cu năduf și a visa să ajungă într-o țară civilizată? Recunosc că eu, până acum, nimic. Victor Adir este un român atipic. A fost plecat în străinătate 8 luni pentru studii doctorale pe când era asistent universitar la Politehnică și nu numai că i-a fost dor de România și de București, dar s-a gândit să aducă cu el și niște schimbări. A reușit să facă unele îmbunătățiri în traficul din capitală, dar, mai mult de-atât, ne-a convins că și noi putem face asta. Trebuie doar să ne dorim și să acționăm.

A creat un blog unde a postat o mulțime de fotografii ale unor nereguli flagrante, ce puneau în pericol siguranța participanților la trafic: oprirea în mijlocul bulevardului sau în stația de autobuz, parcarea pe spații verzi, cu avarierea diverselor indicatoare sau dărâmarea unor garduri, parcarea pe trotuar, atât de obișnuită pentru bucureșteni, și multe altele. I-a îndemnat și pe alții să identifice astfel de situații și a adunat 40 de fotografii cu diverse nereguli. A depus 23 de sesizări la Poliție și, după 109 zile de la începerea demersului, a făcut un bilanț: 41% dintre cazuri fuseseră rezolvate.

La secțiunea „Îmbunătățiri“, Victor a postat situația de „după“, ca în reclamele la vreun produs miraculos. La intersecția dintre B-dul Dacia cu Calea Moșilor, locul dat drept exemplu negativ, Poliția era la datorie: stația RATB fusese eliberată, mijlocul drumului ‒ deblocat, pietonii care traversau haotic au fost amendați, la fel ca șoferii ce continuau să parcheze anapoda, taxiurile se aflau pe locul special amenajat și nu mai încurcau traficul.

La secțiunea „Participă la schimbarea din trafic“ găsim toate numerele de telefon unde putem semnaliza nereguli care ne strică ziua. Victor dă câteva exemple: atunci când descoperi că locul de parcare marcat conform prevederilor în vigoare ți-a fost ocupat, când mașina îți e blocată de o alta iar șoferul acesteia nu mai apare sau când nu mai poți circula pe trotuar, pentru că acolo se află parcate autoturismele.

„România este așa cum alegem noi să fie. Tu cum ți-o dorești?“

Acesta este motto-ul de pe blogul lui Victor.

Brigada Rutieră București – Telefonul Cetățeanului: 021.9544
Poliția Locală Sector 1 – Telefonul Cetățeanului: 021.9540
Poliția Locală Sector 2 – Dispecerat: 021.252.57.70
Poliția Locală Sector 3 – Telefon: 021.9543
Poliția Locală Sector 4 – Dispecerat: 021.9441
Poliția Locală Sector 5 – Dispecerat: 021.312.28.81
Poliția Locală Sector 6 – Dispecerat: 021.413.16.20

Un comentariu

  1. Pif
    19 mai 2014 at 23:09

    Felicitari pentru efort !

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.