Un oraș pentru oameni, protestul pentru București

Protest bicicliști

Capitala României, orașul cu mai multe mașini pe metru pătrat decât orice altă așezare orășenească din România. Bucureștiul este un oraș constant sufocat de probleme de circulație, transportul cetățenilor săi devenind în ultimii ani o problemă tot mai prezentă. Transportul alternativ în București, fie că vorbim despre mersul cu bicicleta, rolele sau orice altă formă de a ajunge din punctul A în punctul B, nu a fost întotdeauna încurajat sută la sută. Pistele de bicicletă construite momentan pe suprafața capitalei nu sunt conforme cu un transport „prin pedalat” în siguranță. Pentru a crește nivelul de conștientizare și necesitate a unei infrastructuri conforme cu transportul pe bicicletă Comunitatea Bicicliștilor din București (CBB) împreună cu Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) vor organiza pe 10 mai un protest „pentru oameni”. Acțiunea poartă numele „Vrem un oraș pentru oameni!” și face apel la toți bucureștenii, și nu numai, care vor să încurajeze mersul pe bicicletă ca alternativă la cel cu automobilul. Totodată, CBB și OPTAR solicită din partea Primăriei Municipiului București un mai mare grad de implicare în amenajarea de parcuri și trotuare în capitală, făcând referire și la nerespectarea promisiunilor făcute în trecut de primarul general, Sorin Oprescu.

„Dacă autoritățile locale din București ar încuraja mersul pe bicicletă, s-ar crea peste 2000 de locuri de muncă și 132 de vieți ar fi salvate în fiecare an de la moartea prin afecțiuni pulmonare provocate de noxe auto, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății.” Acestea sunt doar câteva dintre argumentele celor de la CBB privind importanța și necesitatea unei infrastructuri pentru biciclete în București. Potrivit CBB, mersul pe bicicletă ar ajuta la îmbunătățirea calității aerului în contextul în care capitala este momentan sufocată de noxele și gazele periculoase emanate de numărul mare de autovehicule prezente zilnic în traficul rutier.

Pe pagina oficiala de Facebook a Comunității Bicicliștilor din București a fost lansată o campanie cu caracter personal, fiind prezentate diverse cazuri de cetățeni care doresc o schimbare în traficul bucureștean. „Evit cât pot de mult să mă expun într-un oraș care nu-ți permite să înveți să cazi la primele lecții de pedalat sau să fii mai stângaci în manevratul ghidonului. Aici ori te strecori, ori te ascunzi”, spune Ionuț Codreanu într-un testimonial pentru campania CBB și OPTAR.

„Îmi doresc ca în orașul meu aerul să nu mai fie așa poluat și să pot să merg cu bicicleta în spații special amenajate, nu numai prin parcuri”, mărturisește Ilinca o foarte tânără cetățeană a Bucureștiului.

Marșul de protest al CBB și OPTAR se va desfășura pe 10 mai cu începere de la ora 14:30, cu plecare de la intrarea Charles de Gaulle a parcului Herăstrău. Toți cei care doresc să participe pot fi alături de campania „Vrem un oraș pentru oameni!” fie pe bicicletă, fie pe alte mijloace de transport alternativ.

Sursă foto: Comunitatea Bicicliștilor din București

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.