Stilul neoromânesc, lupta pentru salvarea patrimoniului arhitectural

Vila în stil neoromânesc

Arhitectura românească a trecut prin multe etape în ultima perioadă, etape care au dus la degradarea și chiar pierderea unor edificii, clădiri și imobile cu o valoare imensă. Case în stil arhitectural neoromânesc au fost date uitării din pură indiferență sau doar pentru că autoritățile ori proprietarii lor au ignorat consolidarea acestora. Astfel se pierd numeroase valori emblematice ale stilului românesc, tradiția în construcțiile de altădată și patrimoniul cultural. Editura Simetria împreună cu Prof. dr. arh. Anca Brătuleanu și arh. Alexandru Beldiman au lansat astăzi volumul ”Vila în stil neoromânesc. Expresia căutărilor unui model autohton în locuința individuală urbană”.

Cartea, apărută cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, dorește creșterea nivelului de conștientizare asupra acestor pierderi de patrimoniul și consolidarea prin păstrarea și ocrotirea actualelor clădiri de valoare arhitecturală.

”Cartea abordează un subiect fierbinte, atât timp cât el este inclus dezbaterii referitoare la identitatea națională și la geneza statelor naționale – o dezbatere care a dus sau duce chiar la conflicte deschise. Apoi, cultura și, în speță, arhitectura neoromânească reprezintă un mijloc de integrare în corul european, la rândul lui confruntat cu probleme interne și cu cele generate de globalizare. În fine, prin studiul acestei arhitecturi, se atinge problema protecției unui patrimoniu uriaș, dar de categorie medie, frecvent disprețuit de edili, arhitecți, investitori sau proprietari. De puține ori am avut în față o lucrare atât de solidă sub toate aspectele pe care le presupune subiectul și care să epuizeze, practic, informația disponibilă. Greul studiului este dus prin cercetarea monografiilor și memoriilor arhitecților în cauză, a cataloagelor de detalii și componente, a informațiilor oferite direct de arhive sau documente și, în fine, prin studierea la fața locului a acestei arhitecturi”, a declarat prof. dr. arh. Teodor Octavian Gheorghiu.

Autoarea volumului ”Vila în stil neoromânesc. Expresia căutărilor unui model autohton în locuința individuală urbană” este Ruxandra Nemțeanu, arhitect bucureștean și expert în domeniul monumentelor istorice.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.