Se apropie Gala Premiilor Participării Publice​!

23 martie 2015

Joia aceasta, pe 26 martie, va avea loc a VI-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice.

Mesajul galei din acest an este „Dacă vrei să schimbi ceva, nu mai sta în banca ta”, iar oamenii care vor fi premiați pe 26 martie sunt exemple pentru schimbările benefice pe care le-au adus comunităților lor, după ce au reușit să intervină în decizii publice.

„Cei mai mulți dintre noi, în anii copilăriei am învățat conformismul: să asculți ce-ți spun cei mai mari, să-ți vezi de treaba ta, să nu te bagi, să stai în banca ta. Premianții de anul acesta au uitat conformismul și au ieșit din rând. Datorită lor, primăria a asfaltat un drum și oamenii n-au mai fost nevoiți să meargă zilnic prin noroi. Ministerul a alocat fonduri suplimentare pentru medicamente lipsă. Copaci și parcuri au fost salvate. Personajele acestor povești, precum și din ce în ce mai mulți alți oameni, sunt cele care provoacă schimbarea.”

Oana Preda
Directoare executivă CeRe)

Câteva dintre temele majore ale campaniilor înscrise la Gala Premiilor Participării Civice de anul acesta:

  • Energia verde: microhidrocentrale care distrug râuri de munte pentru a crea energie regenerabilă; ecologie greșit înțeleasă și implementată de unele administrații publice.
  • Exploatarea irațională a resurselor naturale: păduri tăiate ilegal, exploatare fără autorizație a unor zăcăminte de aur, folosind cianuri și tehnologii distructive.
  • Educația: câteva campanii vizează derapaje ale sistemului educațional românesc, în timp ce altele încearcă să construiască o viziune mai largă asupra procesului.
  • Dezvoltarea orașelor: acolo unde locuitorii sunt tot mai vocali în a defini ce înseamnă interesul lor, adesea neînțeles sau neasumat de autoritățile publice – cetățenii salvează parcuri, împiedică construirea unor clădiri nepotrivite în cartierul lor, construiesc un oraș accesibil persoanelor cu dizabilități sau determină primăria să repare un drum.
  • Accesul la vot al diasporei și modificarea legii partidelor.
  • Sănătatea: campanii care au acționat pentru respectarea drepturilor pacienților (medicație, servicii medicale etc.)

La ediția G3P din acest an s-au înscris în etapa de jurizare 46 de povești de participare publică, iar în seara de 26 martie vor fi anunțați câștigătorii.

Gala Premiilor Participării Publice va putea fi urmărită online, pe site-ul CeRe.

Mai multe despre edițiile precedente ale Galei Premiilor Participării Publice găsiți pe site-ul G3P.

 

Ediția a VI-a a Galei Premiilor Participării Publice este realizată în parteneriat cu Decât o Revistă și Citizens Foundation (Islanda).

Gala Premiilor Participării Publice, ediția a VI-a

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.