Casă de negustor în stil neoromânesc, Pantelimon

5 octombrie 2012

Casă Pantelimon

Cartierul Pantelimon reprezintă o zonă mai puțin interesantă a Bucureștiului, actualmente fiind un cartier-dormitor tipic erei comuniste. Construirea sa a început în 1972 și a fost încheiată spre jumătatea anilor 1980. Acest demers a însemnat demolarea vechilor clădiri patriarhale existente și reconfigurarea rețelei de străzi, care păstrau încă amprenta vremurilor de influență otomană.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, această zonă a fost inclusă efectiv în București, începând o dezvoltare spre direcțiile Obor, Calea Moșilor și Mihai Bravu, locuri în care se strângeau comercianții mărunți cu diferite ocazii devenite obișnuite.

Dovada puternicei dezvoltări a negustoriei o constituie și exemplul de față, anume o casă de colț, în stil neoromânesc timpuriu (aproximativ 1900), care are la parter prăvăliile proprietarului, iar la etaj spatiile de locuit. Intrarea locatarilor în imobil se făcea prin lateral, prin curtea interioară plină de verdeață.

casă Pantelimon - detaliu

Ușile metalice ale spațiilor comerciale de la parter par a fi adăugate ulterior anului construirii, probabil prin anii 1930.

Turnul de culă oltenească este prezentat stilizat, cu un balcon având un arc frânt de factură otomană și coloane scurte bizantine. Balcoanele sunt decorate cu motivul copacului vieții și al viței de vie. Pe turnul de culă stilizat se găsesc două casete rotunde cu inscripția „VS“, probabil inițialele primului proprietar*. Aceste inițiale se regăsesc sculptate și pe ușile de la parter, atent lucrate.

Silueta casei, una dintre puținele rămase în zonă, contrastează puternic cu cea brutală a blocurilor cenușii care o înconjoară.

În mâinile unui proprietar adecvat, această clădire ar putea reveni la strălucirea pe care putem să ghicim că o avea odinioară!

* Dezbatere: Intersecția celor două străzi este rezolvată printr-un volum transversal tip loggie, balcon acoperit inspirat din arhitectura arabă, format dintr-o arcadă trilobată care se sprijină pe câte două coloane de fiecare parte.

Foto: Marius Ionescu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.