În perioada 28-30 martie va avea loc la București evenimentul Acasă. În dialog cu migranții, realizat de Forumul Cultural Austriac cu sprijinul ArCub, al Muzeului Național de Artă Contemporană (Spațiul Platforma), al Centrului Național al Dansului București și al Mandragora Film. În cadrul evenimentului vor fi prezentate două spectacole de teatru, o conferință pe tema migrației contemporane, rezultatele unui atelier de povești personale la care participă copii și adolescenți din familii de migranți și un film.
În 2010, președintele Franței, Nicolas Sarkozy, promotorul unor politici violente privind expulzarea romilor, a dat câteva declarații care au inflamat opinia publică și au născut controverse acide: „Refuzăm să acceptăm instalarea cartierelor sărăcăcioase, cu locuințe mizere, la porțile orașelor noastre. Aceste cartiere nu sunt demne nici de Franța, nici de idealul european“. Declarațiile lui Nicolas Sarkozy au reprezentat unul dintre punctele de pornire în conceperea spectacolului Slobodija Odysseia, mon Amour! (Bahamut Productions), care va fi prezentat pe 28 martie, de la ora 20.00 la ArCub. Slobodija Odysseia, mon Amour! combină – folosind muzică live, dans, și text – „mitul migrant“ clasic din Odiseea cu povești despre „eroii invizibili“ ai migrației actuale.
Pe 29 martie, de la ora 11:30, la Spațiul Platforma are loc conferința Migrația în ziua de azi, cu sprijinul OIM (Organizația Internațională pentru Migrație) care propune o abordare din mai multe perspective asupra dinamicii contemporane a migrației. La conferință sunt invitați să participe migranți, sociologi, reprezentanți ai autorităților publice și ai ONG-urilor care au dezvoltat diferite programe privind situația din România. Perspectiva acestora va fi completată de analiza jurnalistei austriece Susanne Scholl, autoarea unei cărți de referință – Singură acasă. Cartea are în centru destinele contorsionate ale unor migranți pe care autoarea i-a cunoscut personal, documentându-le experiențele în timp ce solicitau azil politic în Austria. În cadrul conferinței vor fi prezentate și rezultatele atelierului Povești de graniță, realizat timp de o lună cu adolescenți și copii din familii de migranți. Atelierul este o arhivă de povești personale, de hărți subiective cu granițe pulverizate.
În spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit (29 martie, Centrul Național al Dansului București, ora 19:30), Alice Monica Marinescu și David Schwartz construiesc un arc istoric al migrației contemporane. Nu ne-am născut… este spectacolul confruntării cu propria noastră existență cotidiană, cu sistemul birocratic sufocant, cu toleranța de fațadă și discriminările de care ne lovim în România. Poveștile „celorlalți“ devin teritoriul simbolic al poveștilor noastre de zi cu zi, trăite la adăpostul unei cetățenii care, în timp ce pentru noi ajunge să nu mai însemne aproape nimic, pentru alții înseamnă totul.
Filmul regizat de Marian Crișan, Morgen – o incursiune într-un orășel situat la granița româno-ungară – va fi proiectat pe 30 martie, de la ora 19:00 la spațiul Platforma.
Acasă. În dialog cu migranții ne ajută să înțelegem mai bine fețele invizibile ale migrației contemporane.