De-a arhitectura

18 iunie 2014

Cum crește un oraș? Are câteva reguli care îl guvernează sau crește mai mult organic, după inspirația și nevoile locuitorilor săi? De-a arhitectura vă propune să testăm acest joc, pe 14 și 15 iunie, la Street Delivery. Copiii vor primi câteva reguli de amplasare a construcțiilor și câteva cuburi simple, albe, restul ține de inspirația lor dar și de situația care se va crea pe macheta orașului în dezvoltare. Primii vor avea mai multă libertate de exprimare, dar pe măsură ce orașul va crește, opțiunile se vor restrânge și participanții vor avea nevoie de multă ingeniozitate. Vom fotografia cum crește orașul nostru și poate vom afla cât de flexibile sau rigide vor trebui să fie regulile de urbanism în viitor.

de-a arhitectura

De-a arhitectura este o asociație care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit pentru copii, în vederea conștientizării și a cunoașterii valorilor arhitecturii, design-ului și ale urbanismului.

Asociația a fost creată de arhitecții: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil și Miruna Grigorescu. În 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale București a OAR a fost dezvoltat programul cultural „de-a arhitectura” ‒ deschiderea școlarilor către arhitectură și mediu construit. În cadrul acestuia s-a elaborat, cu sprijinul Facultății de Psihologie și Științele Educației din Universitatea București, curricula opțională „de-a arhitectura ‒ educație pentru arhitectură și mediu construit” pentru clasa a III-a și a IV-a. Aceasta curriculă a fost predată în 2013-2014 în 60 de clase, iar în 2014-2015 va ajunge în 100 de clase din țară, cu ajutorul a peste 100 de arhitecți și studenți arhitecți voluntari.

Programul cultural este finanțat parțial din fondul Taxa de Timbru de Arhitectură, acordat de OAR în urma concursurilor de proiecte culturale. Din 2014 Uniunea Arhitecților din România susține și finanțează atelierele de pregătire a îndrumătorilor arhitecți care vor preda curricula „de-a arhitectura” în școli, alături de cadrele didactice. Pentru a asigura continuitatea programului și a proiectelor sale complementare („de-a arhitectura povestită”, „de-a arhitectura hands-on”) Asociația De-a Arhitectura a beneficiat și de sprijinul Ytong, Holcim, Goodyear, Pazo Grup, Fundația Acvatot, Fundația Comunitară Sibiu.

www.de-a-arhitectura.ro

Foto: Lucian Călugărescu

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.