Festivalul de Muzică Veche 2014, ediția a IX-a

13 noiembrie 2014

Pot paria pe faptul că mulți dintre voi nu știau că, anual, micul Paris românesc găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din sud-estul Europei.

Festivalul de Muzică Veche, organizat de Asociația Antiqua și Medieval Praxis, pentru a noua oară consecutiv, a dat startul concertelor pe 30 octombrie, însă încă mai aveți timp să vă bucurați auzul cu piese medievale, muzică renascentistă, barocă, bizantină și gregoriană.

Întregul concept, un hibrid de teatru, vizualuri și muzică, transpune publicul într-un univers al diverselor culturi din cele mai vechi timpuri. Festivalul reprezintă o experiență unică datorită explorării expresiilor muzicale ale diferitelor tradiții și obiceiuri ce aparțin acelor culturi.

Artiștii invitați din Spania și Franța sunt specialiști consacrați în interpretarea documentată din punct de vedere istoric a muzicii, rolul lor fiind acela de a reînvia atmosfera Renașterii și a Barocului.

Acestea fiind spuse, până pe data de 21 noiembrie puteți fi martorii unei superbe expoziții de piese muzicale inedite la Biserica Anglicană, Muzeul Național Cotroceni și Palatul Bragadiru, toate avându-i ca principale surse de inspirație pe compozitorul francez Jean-Philippe Rameau, Giulio Caccini și Michel Lambert.

Primul concert-spectacol, „Rameau – Le musician du Roi”, a avut loc pe 30 octombrie la Palatul Cotroceni, Sala Unirii. În lumină au strălucit ansamblul de muzică veche Gli Studiosi di Sebastiano (București) și ansamblul de dans medieval și baroc Passegio (Cluj).

Data de 13 noiembrie vă rezervă un concert susținut de clavecinista Raluca Enea în Biserica Anglicană. „Rameau-250” conține un repertoriu cu selecțiuni din colecția „Pièces de Clavecin en Concerts” (1724) și din opera „Les Indes Galantes” (1735).

Pe 19 noiembrie, la Muzeul Național Cotroceni, Marco Horvat, specializat în muzică medievală și renascentistă la Cantorum Basiliensis din Franța, va susține concertul „Par mes Chants”. Vocea, teorba (n.r. instrument muzical mai mare decât lăuta, care are coarde speciale pentru sunetele grave) și chitara barocă vor fi ingredientele ce vor recrea piese muzicale de epocă, franceze și italiene, ale secolului XVII.

Ansamblul Cinco Siglos din Spania împreună cu solista Delia Agúndez vor încheia Festivalul de Muzică Veche pe 21 noiembrie la Palatul Bragadiru, cu concertul „Músicas para la Cámara de Isabel de Castillia”. Renascentismul spaniol va lua forma unui spectacol cu ajutorul muzicii de cameră din timpul regilor catolici ai Spaniei.

Festivalul de Muzică Veche, organizat în București, este un bun prilej de a mai crește productivitatea timpului nostru, de a învăța istorie europeană pe note muzicale și de a elimina stresul de zi cu zi al unui oraș ce are atât de multe de oferit locuitorilor săi.

Și, dacă a ne culturaliza este întotdeauna o bilă albă pentru dezvoltarea personală, atunci cu siguranță nu putem lipsi de la acest eveniment muzical important și de tradiție deja.

Pentru program și bilete vă invităm să accesați site-ul oficial: www.earlymusic.ro sau pagina de facebook Festivalul de Muzică Veche București

Sursele: earlymusic.ro și eventim.ro

Festivalul-de-Muzica-Veche-Bucuresti

Un comentariu

  1. 13 noiembrie 2014 at 16:48

    Imi place mult muzica de opera! Pacat ca nu pot sa ajung si eu sa vad concertul.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.