Regele a murit! Trăiască regele!

25 februarie 2015

expoziție temporară

Vernisată în 30 octombrie 2014, expoziția așteaptă vizita dvs. încă o săptămână, până pe 1 martie 2015, de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00.

Prin această expoziție, MNIR își propune să onoreze memoria primilor doi regi ai României, cu ocazia împlinirii unui secol de la încetarea din viață a regelui Carol I și venirea la tronul României a regelui Ferdinand.

Regele a murit Traiasca regele

Carol I este cel mai mare dintre regii României. Realizările timpului său au fost multe, profunde și hotărâtoare. Amintim doar independența Regatului României (1877) și prima constituție (1866).

Expoziția debutează cu prezentarea descendenței regilor Carol și Ferdinand (germană, franceză, portugheză) și continuă cu Familia Regală a României (Carol – Elisabeta, Ferdinand – Maria și copiii lor).
Un capitol este dedicat simbolurilor regalității în perioada 1866 – 1927: stema, imnul, drapelul (apariția și evoluția acestora), Coroana realizată pentru Regele Carol I din oțelul tunului otoman capturat în lupta de la Grivița, sigiliul regal sau ordinele apărute în timpul celor doi suverani.

Parcurgem apoi cele mai importante evenimente ale istoriei noastre moderne, petrecute între 1866 și 1927.

O secțiune spectaculoasă a expoziției este dedicată recunoașterii internaționale: o parte dintre ordinele străine primite de Carol și Ferdinand, din întreaga lume (Rusia și Austro-Ungaria, Brazila și Peru, Suedia, Olanda, până în Japonia și Hawaii).

Un loc important în cadrul expoziției îl ocupă modernizarea statului român în perioada 1866 – 1927, sub toate aspectele sale: economie, cultură, educație, infrastructură. Puțini știu că într-un singur an, în Regatul României condus de Carol I se pietruiau tot atâția kilometri de drum câți kilometri de autostradă au fost finalizați în țara noastră din 1973 până în 2013.

Expoziția are și un capitol dedicat „oamenilor regelui”: principalii colaboratori ai suveranilor, cu care aceștia au lucrat în calitatea lor de președinți ai Consiliului de Miniștri.
Încheierea prezintă ultimul an al domniei regelui Carol I și primul an al domniei regelui Ferdinand.

Informații suplimentare despre această expoziție, dar și despre altele, temporare sau permanente:
www.mnir.ro
Tel.: 021 315 82 07 / int. 1008 sau 1015
E-mail: pr.mnir@gmail.com

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.