Petre Antonescu și arhitectura bucureșteană

17 martie 2015

19 martie, ora 19:00, Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu
cu Sidonia Teodorescu

Petre Antonescu și arhitectura bucureșteană

În 2015 se vor împlini 50 de ani de la moartea lui Petre Antonescu. Născut la Râmnicu Sărat în 1873, Petre Antonescu a părăsit în 1893, studiile juridice începute la București, pentru a studia arhitectura la Școala de Arte Frumoase din Paris, unde avea să obțină diploma în anul 1899. În același an se întoarce în țară. Arhitect remarcabil, Petre Antonescu s-a distins alături de înaintașul său, Ion Mincu, în afirmarea existenței unei arhitecturi românești și în promovarea stilului neoromânesc. A fost profesor la Școala de Arhitectură din București, unde timp de 38 de ani a predat cursul de Istoria Arhitecturii, a activat în domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice și ca practician în arhitectură.

Dintre numeroasele sale opere, amintim câteva, reprezentative pentru arhitectura românească, dintre cele din București: Palatul Primăriei Capitalei, fosta Banca Marmorosch-Blank de pe strada Doamnei, Așezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei nr. 1-5, casa Oprea Soare din str. Apolodor nr. 1, Palatul Facultății de Drept, Casa de Cultură a Studenților, Palatul Kretzulescu (azi sediu al Ministerului Educației Naționale), Palatul Societății Politehnica din Calea Victoriei nr. 118 (astăzi sediul AGIR), Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arcul de Triumf de la Șosea, construit provizoriu din lemn și stucatură, în anul 1922, și ridicat în forma de azi, pe o structură de beton armat, în anul 1936.

Sidonia Teodorescu este doctor în arhitectură, lector universitar la Facultatea de Arhitectură a Universității Spiru Haret. Este membru al Ordinului Arhitecților din România, al Uniunii Arhitecților din România, al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.

De câțiva ani, este redactor al revistei Bucurestiul meu drag și este implicată în proiectul de cercetare sprijinit de Uniunea Arhitecților din România, intitulat „Dicționar al arhitecturii românești moderne (sec. XIX, XX, XXI)”.

Intrarea: 7 lei.
În preț este inclusă vizitarea expozițiilor organizate la Palatul Suțu.

Următoarele conferințe de joi la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu:

• Locuirea la margine de București – între problema socială și problema spațială •
cu Robert Stoiculescu, 26 martie 2015

• Fotograful Andreas Daniel Reiser •
cu Emanuel Bădescu, 2 aprilie 2015

• Răstimpul înnoirii •
cu Narcisa Știucă, 16 aprilie 2015

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.