De ce nu-l mai cred oamenii pe primarul Sorin Oprescu?

17 iunie 2015

În 2013, primarul Sorin Oprescu îi „făcea o curte acerbă“ ministrului Culturii, Daniel Barbu, pentru a semna avizul de care mai avea nevoie pentru demolarea Halei Matache. Tot domnul Oprescu primise de la un grup de arhitecți un proiect alternativ, realizat voluntar, care păstra în picioare Hala Matache și celelalte clădiri de patrimoniu din zonă, le reinsera economic, împrietenind diametrala cu cartierul cel vechi. Celor din Primăria Capitalei nu le-a plăcut, l-au ignorat, una dintre scuze fiind că nu pot face linia de tramvai șerpuită ca să ocolească hala și casele. Atunci de ce, așa cum vedem în fotografia de mai jos, linia de tramvai este acum șerpuită?

Între timp, stupoare, stupoare! Domnul Sorin Oprescu și-a dat seama că de fapt nu se poate ține de promisiunea rostită zeflemitor: Hala Matache va fi „mutată exact cu 37 de metri și 20 de centimetri mai încolo“. Acum nu mai poate reconstrui hala pentru că, afirma dânsul la începutul anului, primarul Sectorului 1, Andrei Chilimam ar fi concesionat terenul. În replică, domnul Chiliman a precizat că „terenul în cauză, parte a Pieței Matache, nu este concesionat, pe el fiind amplasate construcții pentru desfășurarea activităților comerciale, iar reconstruirea (…) implică demolarea unor construcții noi“. Hala oricum nu a fost dezmembrată ci hăcuită ca într-o sală de operație dintr-un film de groază, fără a inventaria cărămidă cu cărămidă, decorațiune cu decorațiune, piesă cu piesă. Totul în grabă, într-o noapte cu cod portocaliu, în martie 2013.

Avem acum o zonă distrusă și părăsită. E doar pentru mașini, dar problema traficului nu a fost rezolvată. Pietonii să stea în casă, în baruri, la serviciu sau cu șezutul în mașini. Oricum, numai nu pe străzi, nu în orașul vechi, pentru că vechi e nasol și tot ce e nou și modern e minunat și suntem cei mai tari când construim. Rostul nu contează.

O casă a fost tăiată în două de buldozere, mai multe clădiri vechi și cu stil au fost puse la pământ pentru o șosea.

Casa Nicolau, monument arhitectural, spectaculoasă și fermecătoare, a dispărut pentru ca, de doi ani, în locul ei să apară ad-hoc un tăpșan. Atât. Dovadă că nu era nevoie să fie demolată și că nu poate fi vorba despre profesionalism în proiectele urbanistice ale PMB. Totul e la întâmplare și după ureche. De viziune nici vorbă, de armonii nu a auzit nimeni pe-acolo.

Casă în stil eclectic, secol XIX, zona Matache

Asta am avut și PMB a demolat. Casă în stil eclectic ce combină elemente clasice cu neoromânești,
proiectată de arhitectul român Ion Socolescu la sfârșitul secolului al XIX-lea.


Asta avem acum. O șosea cu câte trei benzi pe sens.

Asta avem acum. O șosea cu câte trei benzi pe sens.


Foto: Răzvan Bănică

Un comentariu

 1. Robert
  6 august 2015 at 09:07

  Eu il mai cred.

  Am fost la PMB sa scot niste documente si la depunere mi-au zis termen 2 saptamani.
  Peste 2 saptamani am fost sunat sa vin sa le ridic.

  La sectorul 3 am depus ceva similar si a trecut anul.. si inca ma mai trimit de la unul la altul. Pe cine sa cred?

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.