Prietenii Bucureștiului

Parcul Circului, salvat de la distrugere de perseverența unor cetățeni

Interviu cu Grupul de Inițiativă Civică „Lacul Tei“

19 februarie 2013

Grupul de Inițiativă Civică „Lacul Tei“

Prin implicare și perseverență, locuitorii din cartierul Lacul Tei au reușit să convingă primăria să elibereze accesul în Parcul Circului – mai exact, în zona de peste un hectar luată din gestiunea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și dată în administrarea Circ&Variete Globus. Ne-am întâlnit la începutul lunii noiembrie cu o parte dintre membrii Grupului de Inițiativă Civică „Lacul Tei“. Interviul de mai jos este realizat pe baza discuțiilor cu Aureliana Catană, Marina Dragu, Mioara Gane, Marin Niță, Ioana Pretorian, Emil Stănescu, Ileana Stănescu, Anișoara Mucioniu și Răzvan Necula.

BDB: Care este situația actuală în Parcul Circului?
Grupul de Inițiativă Civică „Lacul Tei“: E drept că suprafața luată din administrarea ALPAB (subordonată Primăriei Municipiului București) și dată în administrare Circului poate fi din nou străbătută de bucureștenii veniți la plimbare. Dar, timp de un an, Circul nu a fost un bun administrator și, mai mult, Planul de Management al acestei instituții presupune construirea în parc a unei noi săli de spectacol plus cazarea a 90 de animale (inclusiv feline) în „căsuțe în copaci“. Ne e teamă că, până când cei 11 050 de m2 nu vor reveni în administrarea ALPAB, persistă pericolul ca această mică oază de verdeață să se piardă. Și restul parcului are nevoie de îmbunătățiri: paza lasă de dorit; parcul deține un sistem de irigații care a costat enorm, dar care nu funcționează.

BDB: Cum s-a ajuns aici?
GICLT: Terenurile unde se afla menajeria Circului au fost retrocedate, deși erau vitale pentru funcționarea instituției. Acolo locuiau o parte dintre animale. Circul și Primăria au tot încercat să schimbe hotărârea de retrocedare. Până în vara lui 2011, Circul a avut acceptul proprietarului să folosească terenul fostei menajerii. Apoi, Consiliul General al Municipiului București a hotărât că soluția prin care să fie evitată închiderea Circului era să dea în administrarea acestuia suprafața de 11 050 m2 din Parcul Circului.

BDB: Ce doriți dumneavoastră pentru parc?
GICLT: Ne dorim în primul rând ca tot Parcul Circului să rămână parc public și să se revoce hotărârea de consiliu prin care Circul a fost numit administrator – HCGMB 155/2011. Mai vrem ca zona de 11 050 m2 să fie remobilată cu bănci, coșuri de gunoi și toalete, care acum lipsesc cu desăvârșire. În septembrie, primarul Sorin Oprescu a promis, în cadrul unei audiențe, să se ocupe de aceste probleme. Încă așteptăm. De asemenea, ne dorim ca întreg parcul să fie mai bine întreținut. Pentru noi, parcul este grădina și pădurea unde ne aducem copiii să se joace, ne plimbăm cu prietenii sau facem mișcare. Noi nu avem vile și domenii în pădurile seculare din preajma Bucureștiului, noi avem acest petic de verdeață în care ne refugiem și uităm de infernul capitalei.

BDB: Pentru problema lipsei de spațiu a Circului ce soluții vedeți?
GICLT: Ne dorim, bineînțeles, să se rezolve și am transmis în mai multe rânduri Primăriei susținerea noastră în procesul de retrocedare. Dar credem că se pot găsi și soluții care să nu afecteze parcul, acesta fiind oricum mic, ținând cont de numărul mare de oameni care beneficiază de el – locuitori din Lacul Tei, Ștefan cel Mare, chiar și Colentina.

BDB: Cum ați schimbat deciziile autorităților locale?
GICLT: Când gardurile au fost montate, anul trecut, în decembrie, câteva zeci de locatari au semnat o petiție, prin care cereau Primăriei Municipiului București să redeschidă intrarea în Parcul Circului dinspre strada Dinu Vintilă și să atribuie un alt spațiu pentru menajeria Circului. Cum răspunsul primăriei nu venea, pe 10 mai am depus o nouă petiție. Aceasta a fost semnată de circa 1300 de bucureșteni. Am organizat apoi un miting de protest, pe 19 mai, la care au participat, în ciuda ploii torențiale, aproape 100 de oameni. De atunci am rămas permanent implicați – sesizări, telefoane, audiențe la Direcția de Mediu și la Primarul General, participări la ședințe ale Consiliului General.

BDB: Ce ați obținut până în prezent?
GICLT: Acțiunile noastre au avut succes. Gardul care bloca accesul în parc a fost demontat, în vară ALPAB a organizat o campanie generală de curățenie (puțin exagerată, ce-i drept) și, foarte important pentru noi, am reușit să discutăm față în față cu primarul și să primim promisiunea că cerințele noastre vor fi respectate.

BDB: Cine sunteți?
GICLT: Suntem un grup de simpli cetățeni, locuitori ai cartierului Lacul Tei. Ne-am unit pentru că împreună ne putem face auzită vocea și putem determina administrația locală să rezolve problemele din cartier. Nu avem personalitate juridică și oricine e interesat de îmbunătățirea vieții în cartier ni se poate alătura.

BDB: Și cum v-ați organizat?
GICLT: Mulți dintre membrii activi ai grupului, cei care vin în mod regulat la întâlnirile noastre săptămânale, au încercat și înainte să rezolve, de unii singuri, unele probleme ale comunității. Împreună ne-a adus CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică), o organizație neguvernamentală care sprijină grupul de inițiativă și demersurile civice în cartier din 2010. De atunci s-au mai obținut și alte succese în cartier: construirea unui trotuar pe aleea Județului și schimbarea regulilor ce interziceau staționarea și parcarea pe b-dul Lacul Tei – soluție prin care s-a rezolvat, într-o anumită măsură, lipsa locurilor de parcare.

BDB: Care au fost momentele cele mai grele?
GICLT: Cel mai greu este când ne întâlnim și discutăm despre ce soluții putem găsi la problemele noastre. Cu toții suntem diferiți, dar când avem un scop comun încercăm să colaborăm cât mai bine.

BDB: Ce veți face în viitor?
GICLT: Noi suntem foarte hotărâți să continuăm lupta pentru Parcul Circului și nu vom renunța până când Primăria nu va anula hotărârea HCGMB 155/2011 și până când Parcul nu va fi amenajat așa cum trebuie. Locuitorii Bucureștiului au obligația de a ști că deciziile administrației locale trebuie să țină cont de părerea lor.

Foto: Grupul de Inițiativă Civică „Lacul Tei“
Mai multe informații pe: http://laculteiinfo.wordpress.com

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.