Cartierele Bucureștiului

Titan

9 mai 2013

logo-Titan

Cea mai simpatică fotografie a copilăriei mele este micuță, cu zimți rotunzi pe margini. Sunt eu, într-o barcă, alături de mama, pe lacul din parcul IOR, fericită nevoie mare. Nu-mi amintesc mare lucru de pe atunci, însă știu că îmi plăcea tare mult să mergem în parc, mai ales „dincoace“ de pod, unde era mai frumos amenajat decât în partea cealaltă, înspre ștrand. Acolo mergeam iarna, căci movilele de pământ se transformau în cele mai grozave derdelușuri, pe care ne dădeam cu săniuțele.

Am crescut în cartierul Titan, tot aici am mers prima dată la film, la cinematograful Gloria (care apare încă în lista cinematografelor, deși pe afară arată destul de părăginit), unde, pe vremuri, trebuia să stai la coadă la bilete. La liceul MF3 (denumit oficial A.I. Cuza) au fost filmate secvențe din filmul „Liceenii“. Alte „vedete“ ale cartierului au fost, de-a lungul timpului, ștrandul „Trei ligheane“, fabricile Faur (fosta uzină Malaxa S.A.R.) și Republica (fosta Uzină de Tuburi și Oțelării „Malaxa“ S.A.R.), sticlăria, dar și betoniera, demolată în urmă cu câțiva ani și înlocuită de niște blocuri. Numele cartierului a fost dat de fabrica de ciment Titan, construită în 1912, dar care astăzi nu mai există. Puțină lume știe că în anul 1935 uzina Malaxa S.A.R. a produs 93 de locomotive și că aici a fost realizat prototipul primei locomotive Diesel de concepție românească, intrată în producție în 1938.

Comunismul a ridicat primele blocuri, ce datează de prin anii ʼ50, iar cele mai multe din anii ʼ70, când s-a construit masiv, clădirile fiind îndesite, în vederea dezvoltării orașului și a concentrării forței de muncă în apropierea uzinelor „23 August“, Republica, Policolor și Sticlăriei.

Acum locuiesc în același cartier, care a reușit să rămână destul de aerisit, verde și curat. Ba chiar în pomii din grădinile blocurilor zărești uneori ciocănitori, mierle și câțiva pițigoi. Avem stații de metrou și pe bulevardul Pallady, parcul IOR este în continuare un punct de atracție pentru mulți bucureșteni și, în plus, suntem foarte aproape de ieșirea la autostrada care ne duce la mare!

Logo: Tea Tomescu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.