10 sfaturi pentru un biciclist începător în oraș

20 martie 2013

Primul lucru pe care îl are de depășit un viitor biciclist este teama de a ieși în trafic și de accidente, mai ales într-un oraș aglomerat și fără infrastructură reală pentru biciclete. Te ajutăm să înveți pas cu pas, să prinzi experiență pedală cu pedală, pentru bucuria de a merge cu bicicleta.

Dotarea bicicletei și echipamentul

1. Dotarea bicicletei și echipamentul

Dacă nu ai mai mers pe bicicletă de mult, e bine să începi cu câteva ture pe aleile unui parc. învață să mergi pe bicicletă din nou, să o controlezi, să oprești, să virezi sau să eviți obstacole. Parcul este o bună pregătire pentru situații neprevăzute din trafic și pentru cunoașterea propriei tale biciclete. Este obligatorie dotarea bicicletei cu far și stop, cu sonerie / claxon, elemente reflectorizante. Echipament recomandat pentru bicicliști: casca de protecție, ochelarii de protecție și mănușile de ciclism.

03

2. Minime cunoștințe de legislație rutieră și codul rutier

Trebuie să respecți regulile de circulație pe drumurile publice; e recomandat să citești Codul Rutier și câteva noțiuni de legislație rutieră. Biciclistul este obligat să respecte culoarea semaforului, să oprească la trecerile de pietoni, să acorde prioritate, să folosească pistele pentru biciclete acolo unde acestea există și sunt amplasate corect și semnalizate. Trebuie să cunoască semnele de circulație des întâlnite în oraș și nu are voie să circule pe sens interzis sau să parcurgă în sens invers străzile cu sens unic.

Întreținerea și revizia tehnică a bicicletei

3. Întreținerea și revizia tehnică a bicicletei

Pentru siguranța ta este importantă starea tehnică bună a bicicletei. Cauciucurile trebuie umflate corespunzător, frânele și sistemul de frânare, menținute în perfectă stare de funcționare. Întreținerea bicicletei poate fi făcută acasă sau în atelierele specializate în reparații biciclete, periodic, pentru verificări și reparații complicate.

soluții antifurt

4. Siguranța bicicletei și soluții antifurt

Nu lăsa bicicleta în locuri fără supraveghere permanentă chiar dacă este legată cu antifurt/U-lock. Dacă bicicleta îți este furată, declară cât mai repede furtul la Poliție. Să ai la îndemână seria bicicletei (numărul unic de producție marcat pe cadru) și factura, ca dovadă a achiziționării acesteia.

Circulă corect, defensiv și cu atenție

5. Circulă corect, defensiv și cu atenție

Circulă pe partea corespunzătoare a străzii, semnalizează din timp cu mâna când vrei să virezi sau când vrei să oprești. Fii atent când te strecori pe lângă mașinile oprite la semafor, pentru că se poate deschide o portieră. Mergi aproape de bordură, dar păstrează o distanță de siguranță când sunt mașini parcate pe partea dreaptă a carosabilului (există șoferi care nu se asigură când dau cu spatele). La semafor e bine să ajungi în fața mașinilor oprite, să poți fi văzut de către conducătorii de autoturisme, mai ales de către cei care vor să vireze dreapta. Menține permanent o distanță de siguranță pentru frânare.

Intersecțiile nu sunt o problemă!

6. Intersecțiile nu sunt o problemă!

Trecerea printr-o intersecție nu ridică probleme mari dacă vrei să mergi drept înainte sau să virezi dreapta, problematică poate fi manevra de virare la stânga. Până prinzi curajul necesar să efectuezi curba la stânga alături de mașini, este bine să traversezi pe la trecerile de pietoni, la culoarea verde. Dacă vrei să virezi stânga, semnalizează cu mâna pentru ca șoferii din spatele tău să te vadă, apoi, prudent, pune mâinile înapoi pe ghidon, ca să eviți dezechilibrarea și accidentarea.

Atenție: linii de tramvai, gropi și canale!

7. Atenție: linii de tramvai, gropi și canale!

Pe străzile și în intersecțiile cu linii de tramvai fii atent ca roata să nu se înscrie în șanțul liniei de tramvai, pentru că e posibil să pierzi controlul ghidonului. Încearcă să nu mergi tangent sau de-a lungul unor obstacole ca: linii de tramvai, șanțuri înguste, denivelări liniare, cabluri, furtunuri. Cel mai bine este să treci cu roata perpendicular peste acestea. Eviți astfel posibile accidente cauzate de întoarcerea bruscă a ghidonului/roții din față și căderea de pe bicicletă.

8. Cu bicicleta pe ploaie sau iarna

În cazul în care carosabilul este ud, mergi cu viteză redusă, adaptată la condițiile de drum, astfel încât frânarea să fie sigură. Iarna, atunci când carosabilul nu este acoperit cu zăpadă sau polei, poți merge cu bicicleta în siguranță dacă ești atent la zonele alunecoase, iar cauciucurile indicate sunt cele mai groase și cu crampoane. Pe gheață și polei nu este recomandat să circuli cu bicicleta!

Teama de întâlnirile cu câinii

9. Teama de întâlnirile cu câinii

Dacă ești lătrat de un câine sau mai mulți și se țin după tine, nu te speria. Încearcă să vorbești spre ei cu un ton calm, fără a-i incita și mai mult prin gesturi violente și strigăte. În cazul în care continuă urmărirea ta, oprește, dă-te jos de pe bicicletă, pune bicicleta între tine și câini și continuă să vorbești pe același ton, autoritar, până te vor lăsa în pace. Câinii atacă obiectul în mișcare, bicicleta sau roțile, nu biciclistul. Din experiență, abordarea calmă și medierea conflictului au funcționat.

10. Incidente în trafic și pe bicicletă fără alcool!

Se întâmplă destul de des incidente cu alți participanți la trafic, incidente care trebuie tratate tot cu calm și responsabilitate, în niciun caz agresiv. Nu consuma alcool. Dacă ai băut și ești implicat într-un accident e ușor să se dea vina pe tine, chiar dacă accidentul s-a produs din vina altcuiva.

Îți dorim să te bucuri de bicicleta ta și de timpul petrecut în aer liber!

Un comentariu

  1. 27 octombrie 2015 at 21:10

    Foarte frumos și util articol. Cu cât bicicliștii vor învăța mai repede să folosească vehiculul lor ca atare, cu atât mai repede si mai mult ne vom bucura cu toții de clipele de bucurie pe care ni le poate oferi. :-)

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.