Dimineață merg la piață

20 mai 2013

DSC_0059.B&W

Cu toții am auzit despre produse eco sau bio. Fără să fie ceva pretențios, aceste produse sunt sănătoase și sunt la îndemâna noastră, a tuturor. În plus, nu trebuie să mergem la cine știe ce magazine ca să le cumpărăm: le găsim la piață. Anul ăsta, căldura a venit mai repede decât ne-am așteptat, astfel că tarabele țăranilor s-au umplut deja cu legături de ceapă verde și usturoi, ridichi, felurite salate, spanac și o sumedenie de alte legume de primăvară, numai bune pentru o salată proaspătă, crocantă și foarte sănătoasă. În curând vor apărea cartofii noi, dovleceii, căpșunile și cireșele. Un adevărat festin pentru cerul gurii!

În București avem în jur de 60 de piețe agro-alimentare, răspândite prin toate cartierele. Din păcate, în multe dintre ele nu-i găsim pe producători, ci mai degrabă pe intermediari sau distribuitori, care vând mai ales legume și fructe aduse de prin alte țări. Dar nu despre ei vorbim aici. În unele piețe (cum ar fi Nicolae Grigorescu sau Titan I, Obor, Miniș, Râmnicu-Sărat, Moghioroș și sigur mai sunt și altele pe care nu le știu eu), chiar și în piețele mai mici, veți găsi țărani care vând produse din culturi proprii.

Îi recunoaștem imediat: au mâinile muncite, arse de soare, la fel ca și chipurile lor și parcă îți oferă marfa cu ceva în plus, venit din rodnicia pământului. La Ozana în piață, de pildă, vine tanti Lenuța. O știe tot cartierul. Aduce numai fructe și legume de sezon cultivate pe terenul dumneaei, undeva în județul Giurgiu. Sigur că n-o să găsim la tanti Lenuța portocale, mango sau ananas. Dar roșiile de august sunt dulci și gustoase, castraveții proaspeți, vinetele cărnoase, abia adunate de pe brazdă. Iar din prune sau vișine se face un compot grozav, care poate fi păstrat și pentru iarnă. Prețurile produselor sunt corecte și accesibile.

Cumpărând de la astfel de mici producători, nu doar că ne vom hrăni sănătos, dar vom și încuraja agricultura locală și dezvoltarea durabilă și ecologică a spațiului rural românesc.

Salată de primăvară: o legătură de ridichi, una de ceapă, o salată verde, câteva fire de mărar, adică prospețime, sănătate și culoare!

2 comentarii

  1. Adriana
    23 mai 2013 at 10:56

    Pentru ca este foarte ocupata cu gradina, tanti Lenuta m-a rugat pe mine sa las un raspuns. Va multumeste pentru vorbele frumoase, va asteapta la piata si vrea sa stiti ca este din Hotarele jud. Giurgiu. Comentariul meu este ca in spatele omului cu maini crapate si batut de soare este un absolvent de liceu agricol, care imbina stiinta cu foarte multa munca.

    • Ioana Novac
      24 mai 2013 at 10:52

      Mulţumim pentru informaţii! Îi urăm spor la muncă şi o aşteptăm să ne aducă în continuare bunătăţi de la Hotarele. Pentru început, căpşuni din acelea gustoase şi aromate, bune-bune :)

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.