Invitație la dans

2 septembrie 2013

der-die-dans

În perioada 1-3 octombrie 2013, Forumul Cultural Austriac prezintă, în colaborare cu sponsorul principal Petrom, a doua ediție a festivalului de dans contemporan austriac Austrian Dance Days București.

Seria de evenimente numită der|die|dans reunește sub numele dorner|dani|dans expoziția de fotografie pe print Bodies in urban spaces a coregrafului, dansatorului și regizorului vienez Willi Dorner și o instalație realizată pe baza fotografiilor lui Dani Ioniță din proiectul Dancing Bucharest, cu participarea specială, la vernisaj, a artiștilor și dansatorilor români Ioana Marchidan, István Téglás, Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu, precum și patru seri de performance în teatrul bucureștean Odeon și în Club Control.

În străinătate, Austria este asociată în primul rând cu laturile sale culturale. Misiunea forumurilor culturale austriece constă în actualizarea acestei imagini bazate pe o tradiție culturală bogată și în prezentarea unei Austrii contemporane inovatoare și creative. În ultimii cincisprezece ani, scena culturală vieneză a fost revoluționată tot mai mult printr-o mișcare complexă de dans și performance, Viena devenind astfel un nou centru european al dansului și un oraș cu o nouă identitate culturală. Astfel, der|die|dans va aduce la București o selecție reprezentativă de producții aplaudate pe plan internațional.

Dansatorii de balet profesioniști își pregătesc de obicei retragerea la treizeci de ani. În piesa Come Back, coregrafa Doris Ulrich aduce pe scenă cinci foști balerini ai Operei de Stat din Viena cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani. În timp ce alții participau la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 la demonstrații și happening-uri, ei exersau de dimineața până seara ca elevi ai școlii de balet. Timpul liber era un concept necunoscut pentru acești tineri. Come Back le oferă șansa de a recupera timpul pierdut și de a fi niște tineri rebeli, cel puțin pe scenă. Dansatorii își vor dezlănțui forța care încă le mai definește corpurile într-un flux de mișcări libere, pentru ei neobișnuite, printre altele pe muzica legendelor punk de la Sex Pistols. O tinerețe a bătrâneții care fascinează.

Performance-ul WE, în regia coreografei Amanda Piña și a regizorului și artistului vizual Daniel Zimmermann, îi transformă pe spectatori în actori prin proiecția pe scenă a imaginii lor în oglindă, jucându-se astfel cu umor, empatie și fler dramaturgic cu conceptele de recunoaștere, identificare și tipizare.

Piesa de deschidere a ediției de anul acesta a festivalului vienez imagetanz în teatrul brut ‒ Kein Applaus für Scheiße (rom. „Nu aplaudați la prostii”) a laureatei cu premiul Prix Jardin d’Europe, Florentina Holzinger, în colaborare cu Vincent Riebeek ‒ s-a bucurat de un fenomenal succes internațional. Piesa tematizează lupta tinerilor artiști pentru atenția publicului și metodele fără limite de a o câștiga, acestea variind de la virtuozitate remarcabilă la diletantism intenționat, fiind lipsite de orice inhibiție a secrețiilor corporale. Categoric nerecomandat spiritelor sensibile. Controversă cu profunzime!

Evenimentului se va încheia cu finisajul expoziției dorner|dani|dans prin Dance a Playful Body, de Andreea Novac, cu István Téglás.

Ne bucurăm să vă avem ca oaspeți!

 

Elisabeth Marinkovic, atașat cultural și director al Forumului Cultural Austriac la București
Foto: Mircea Topoleanu

der|die|dans

9 septembrie – 7 octombrie, Teatrul Odeon

Expoziție colectivă (instalație/foto/performance) dorner|dani|dans

  1. Fotografie: Bodies in urban spaces ‒ Willi Dorner
  2. Instalație: Dancing Bucharest – Human Playful Bodies ‒ Dani Ioniță
9 septembrie, Teatrul Odeon

19:00 Vernisaj dorner|dani|dans

  1. vor dansa despre București: Ioana Marchidan, István Téglás, Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu
1 octombrie, Teatrul Odeon

19:30-20:30 Performance: Come Back – Bettina Uhlich

20:30 Discuții: dans contemporan și performance înA ustria și România

2 octombrie, Teatrul Odeon

19:30-20:10 Performance: WE – Amanda Piña & Daniel Zimmermann

20:40-20:20 Performance: WE – Amanda Piña & Daniel Zimmermann

3 octombrie, Club Control

20:00-21:00 Performance: Kein Applaus für Scheiße – Florentina Holzinger & Vincent Riebeek

  1. *spectacolul conține nuditate și nu este recomandat persoanelor sub 18 ani
  2. intrare liberă
7 octombrie, Teatrul Odeon

20:00 Finisaj dorner|dani|dans

  1. Dance a Playful Body ‒ Andreea Novac. Cu: István Téglás
  2. *spectacolul conține nuditate și nu este recomandat persoanelor sub 18 ani

Biletele pentru serile de 1 și 2 octombrie sunt puse în vânzare de Teatrul Odeon.
Teatrul Odeon, Sala Studio: Calea Victoriei nr. 40-42
Club Control: Str. Constantin Mille nr. 4, lângă Cercul Militar


afiș der die dans

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.