Oameni și câini

16 septembrie 2013

Cățeii maidanezi nu răsar din pământ precum ciupercile după ploaie. Totuși, multe localități din România se confruntă cu populații mari de maidanezi. De unde au apărut și ce facem cu ei?

Eutanasierea câinilor s-a dovedit ineficientă în perioada 2001-2008, fiind aplicată în toată țara, astfel că acum, în multe orașe, avem aceeași problemă ca la început. O politică pe termen lung, eficientă economic și care să „trateze“ cauza, nu efectul, implică mai multe acțiuni și muncă serioasă, o viziune cu cap și coadă: obligativitatea sterilizării câinilor fără valoare chinologică și microciparea (înregistrarea) acestora, monitorizarea lor și sancționarea drastică a abandonului. Simpla înființare de adăposturi pentru câini, fără a le folosi la capacitatea optimă, populându-le doar în foarte mică măsură, fără a îngriji animalele, fără campanii de adopție (vizibile și de durată), este extrem de costisitoare și ineficientă. Nu face decât să prezinte deformat posibilitatea reală de a rezolva problema prin măsuri ample și inteligente.

Exterminarea continuă a câinilor maidanezi este mult mai scumpă decât sterilizarea acestora (eutanasierea costă 60 de euro per cățel, iar sterilizarea, 25 de euro, asta dacă se respectă legea și nu se aplică măsuri pline de cruzime, inumane, cum ar fi înfometarea, lovirea cu pietre, otrăvirea și altele asemenea) și, ceea ce e mai grav, nu are efecte pe termen lung. O nouă campanie de eutanasiere a maidanezilor înseamnă alte milioane de euro din banii publici risipite, iar singurii care au de câștigat sunt serviciile din subordinea primăriilor care vor rula mereu bani pentru a trata efectele, nu cauza. Cel mai probabil, până la următoarea campanie electorală pentru primării, problema va reveni în actualitate, așa cum s-a întâmplat deja, iar candidații vor promite rezolvarea ei, folosindu-se de sentimentele oamenilor, de experiențele neplăcute și de tragedii, de opțiunile pro sau contra. Într-o societate modernă și educată, oamenii se informează temeinic, respectă drepturile animalelor întocmai cum respectă drepturile oamenilor și, în același timp, acționează pentru un spațiu public fără câini maidanezi, sprijină soluțiile eficiente pe termen lung, sunt raționali și nu se lasă manipulați de circul mediatic.

Vineri, 6 septembrie, Consiliul General al Municipiului București a aprobat referendumul local în cazul eutanasierii câinilor maidanezi, urmând ca acesta să aibă loc pe 6 octombrie. Asta înseamnă o cheltuială de peste 1 milion de euro.

Precizăm că ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor), aflată în subordinea PMB, a beneficiat în ultimii ani de buget propriu în vederea gestionării cățeilor maidanezi. Doar în acest an, ASPA are alocat un buget de peste 4 milioane de euro, care ar permite sterilizarea celor aproximativ 60 000 de maidanezi ai Bucureștiului.

În urmă cu cinci ani, rezolvarea problemei câinilor maidanezi în termen de 6 luni de la câștigarea mandatului a fost unul dintre punctele campaniei electorale a actualului primar general, Sorin Oprescu. Această promisiune s-a regăsit și în campania din 2012.

Un comentariu

  1. dan
    17 septembrie 2013 at 21:34

    oprescu (cu o mic) reprezinta o calamitate pentru Bucuresti.
    Impreuna cu gasca lui, au distrus orasul, spatiile verzi, cladirile de patrimoniu, bunul simt … au furat speranta oamenilor.
    Bucuresteni, treziti-va !

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.