Concurs

O fabrică de mașini, în București

18 septembrie 2013

ford_sala_montaj

Lume, lume!
Premieră la BDB!

Avem primul concurs cu un singur răspuns corect, adicătelea, deși e cu tragere la sorți, de această dată nu se mai cade. Cu bucurie în glas anunțăm deeeeeci…

Câștigătoarea concursului despre fabrica Ford din București este doamna Marine Le Jeune.

Și pentru a stârni și mai mult curiozitatea și a face împreună un salt imaginar în trecut, iată și câteva imagini cu și din fabrica Ford, proiectată de arhitectul Paul Emil Miclescu. Construcția a fost înălțată în cartierul bucureștean Floreasca, între anii 1935 și 1936, sub coordonarea unei echipe formate din inginerii de structură Dumitru Marcu și Nicolae Gane. Ford deschisese deja o firmă de vânzări în România, în 1931.

Ford Motor Company și-a început relațiile cu România în anul 1928, atunci când Andrei Popovici, secretarul Legației Române la Washington, i-a decernat lui Henry Ford un înalt ordin al Casei Regale a României pentru meritele de „binefăcător al omenirii, pentru dezvoltarea industriei, a relațiilor sociale și internaționale”.

ford_floreasca_fabrica

Pentru a ne asigura de corectitudinea răspunsului, am întrebat Ford România și Ford SUA și am primit prompt răspunsuri de la ambele. Am aflat astfel că fabrica din București a fost prima fabrică Ford din Europa de Est, că și-a început activitatea în luna mai a anului 1936 și că avea să asambleze 2500 de mașini și camioane anual. Ca urmare a războiului și a instaurării regimului comunist în România, activitatea acesteia a fost suspendată în septembrie 1946. Începând cu 1960, în clădirea fabricii Ford a funcționat întreprinderea Automatica. Clădirea există și astăzi, după cum puteți vedea în imagini, dar deși constituie o părticică din istoria demnă a Bucureștiului și a României nu este îngrijită, conservată și valorificată ca patrimoniu construit.

Fosta fabrică Ford, astăzi:

Reclame de epocă:

Sursa foto istorice: www.auto.ro
Foto actuale: Alina Stănculescu
Sursa reclame istorice: www.facebook.com/FordRomania

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.