Cărțile Bucureștiului

La cinci minute de București

9 decembrie 2013

Timișoara – București. 563 kilometri, 7 ore și 7 minute. Zice Google. Așa să fie, prieteni? Oare chiar așa să fie, mă-ntreb de fiecare dată când mă așteaptă rubrica din Bună dimineața, București. Da, e-adevărat, uite, sunt în Timișoara, în apartamentul meu, într-un fotoliu confortabil, cu o carte în mână, la 563 de kilometri de capitală. Deschid cartea, încep o aventură nouă și, mă credeți au ba, nu-mi ia mai mult de cinci minute să ajung în București. Țac-pac, uite-așa!

În iulie m-am lăsat pe mâinile lui Florin Iaru. M-a alergat ba prin locurile în care a copilărit, ba prin locuințele prietenilor scriitori, ba prin garsoniere obscure și cămine studențești. Am dat o raită și pe la Capșa, să ne tragem sufletul. În august, Philip O’Ceallaigh mi-a amintit de Bucureștiul cel sumbru, cu cutiile lui de beton pe post de locuințe, cu clădiri care stau să se prăbușească, un oraș cârpit, în care zonele moderne și cele parțial renovate au un iz de falsitate. În fine, la-nceput de toamnă am stat ore bune pe Aleea Băiuț, împreună cu Filip Florian și Matei Florian. De fapt, n-am stat o clipă. Am alergat, am sărit garduri, ne-am luat la trântă, am plâns, am râs, ne-am pus întrebări, iar uneori n-am înțeles prea bine ce se întâmplă. Am retrăit jocul nebun și imprevizibil al copilăriei noastre din perioada comunistă. La trei dimineața eram tot în fotoliu, în apartamentul din Timișoara. Închisesem cartea de un sfert de oră și încă dădeam ture ca bezmeticul între București și Aradul natal.

Fraier de București. Și te trezești râzând. Băiuțeii. Aventuri petrecute în București, citite și trăite de la 563 de kilometri distanță. Dar, iată, a mai trecut o lună, dragi prieteni, și-ar trebui să respect înțelegerea și să scriu despre o altă carte. Aș putea să vă povestesc cum stă treaba în Bucureștiul anilor 2000, cel din 69-le lui Ionuț Chiva. Sau să mă-ntorc în comunism și să-l întreb de sănătate pe decanul lui Saul Bellow. Aaa, cât pe ce să uit de Cișmigiu et Comp. (Grigore Băjenaru), de Viața începe vineri (Ioana Pârvulescu), de…

Dar, ia stați așa, prieteni, am putea face altceva! Suntem curioși noi, cei din redacție, recunoaștem. Trimiteți-ne, așadar, un e-mail pe adresa concurs@infobdb.ro, până pe 15 decembrie, și spuneți-ne ce cărți despre București v-au cucerit și de ce. Iar noi vom răsplăti cele mai frumoase impresii cu un cadou-surpriză. Și vom scrie în continuare despre cărțile Bucureștiului.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.