Concurs

Eminescu, omul

30 ianuarie 2014

Eminescu

Dacă e ianuarie, e ziua lui Eminescu. Nu vă speriați, nu urmează încă un text despre „poetul nepereche“, „luceafărul poeziei românești“ și „geniul național“. Ci despre un om, da, da, un om, ieșit din tipare încă de mic, rebel, imposibil de disciplinat, pe care îl admirau toți prietenii pentru bunătatea și inteligența lui, care-i copleșea pe toți cu uriașa lui cultură, încă din adolescență. Apoi, un gazetar care s-a consumat ca o lumânare pentru a-și face meseria, care scria articole sclipitoare chiar și când nu avea dreptate.

Despre acest om, despre Eminescu în carne și oase, este cartea publicată la finalul lui 2013 de Editura Humanitas: Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spuse de contemporani, volum editat de Cătălin Cioabă. Volumul îl „urmărește“ pe Eminescu începând cu primii ani de viață, iar informația e adesea spumoasă, cei care dau seamă despre poet fiind fie oameni simpli, contemporani, fie rude, fie mari oameni de cultură care i-au fost prieteni, precum Slavici și Caragiale. Credeți că știți tot despre Eminescu, pentru că l-ați „tocit la școală“? Ia să vedem: știți câți ani avea când a fugit prima dată de la școală, de la Cernăuți? 12. „Seara venind acasă tatăl său – povestește Corneliu Botez – mama lui l-a ascuns, căci se temea să nu-l bată (…) Tatăl său l-a judecat, zicând: „Atâta treabă am, Ralucă, și acum trebuie să plec la Cernăuți să duc pe tâlharul ista la școală“. A doua oară n-a mai fost așa de simplu, „tâlharul“ a trebuit să fie urmărit călare de argații boierului Gheorghe Eminovici și ținut legat acasă pentru a nu fugi, și cu toate astea micul împielițat îi făcea în ciudă bătrânului: „De ce mă legi degeaba, căci eu știu să mă dezleg.“

„Tâlharul“ ura școala și disciplina, dar iubea cartea și poezia. Cules de actorul Mihai Pascaly din portul Giurgiu, unde încărca saci, ca hamal, Eminescu este recomandat de acesta pentru un post de sufleur la teatru astfel: „om al literelor și bun român (…) foarte cult, foarte studios, cu cunoștințe minunate de literatură română și germană“. Poetul avea pe atunci 17-18 ani și îi citise pe Geothe și Heine integral, în original.

Cum mai era Eminescu? Excelent înotător, „om de o vigoare trupească extraordinară (…) și ca fire, grădină de frumusețe, (…) lipsit cu desăvârșire de ceea ce în viața de toate zilele se numește egoism.“ (I. Slavici).

Dar spațiul destinat articolului s-a încheiat și noi avem un concurs cu întrebare pentru dumneavoastră:

Unde a fost realizată celebra fotografie a lui Eminescu la 19 ani (vedeți mai sus)?

Câștigătorul concursului va primi un volum ilustrat de povești ale marelui prieten al lui Eminescu, Ion Creangă.

Așteptăm răspunsurile dumneavoastră pe adresa de e-mail concurs@infobdb.ro sau la adresa poștală C.P. 32 O.P. 80. Precizați, vă rugăm, numele complet și un număr de telefon la care puteți fi contactați. Termenul-limită de trimitere a răspunsurilor este 20 februarie 2014. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți și anunțat telefonic, pe site-ul nostru web și pe pagina de Facebook a publicației.

* Membrii redacției și colaboratorii nu pot participa la concurs.

Un comentariu

  1. 25 mai 2016 at 16:42

    Come on Ol082&#ee3e; and Tiger, you guys should know by now that San Jose Bike Party covers the whole South Bay Area; from the peninsula to Gilroy and all points between.As a SJ Bike Party devotee, I welcome and look forward to our few rides up north.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.