Meserii și prăvălii

Scaunul cel vechi rezistă

25 februarie 2014

restaurare_mobila

Afost odată ca niciodată un nuc. Din trunchiul său un sculptor înzestrat a creat un scaun, care, mai târziu, a ajuns într-o sală de spectacol. Acolo au venit doamne elegante, cu rochii de dantelă, și domni distinși cu pălărie și baston, care și-au lăsat, rând pe rând, emoțiile, grijile și lacrimile pe scaun. Au trecut mulți ani, scaunul a strâns poveștile, însă, într-o zi, copleșit de greutatea pe care o purta, și-a rupt piciorul. Oamenii din spatele culiselor n-au găsit un leac potrivit, așa că au dus scaunul la restaurator.

Au străbătut șapte mări și șapte țări, înfruntând vânturi năprasnice și nămeți de zăpadă, apoi au ajuns în București, pe Strada Șoldanului nr. 53, unde, sub casa familiei Rizoiu se ascunde un atelier în care mâini fermecate au grijă de scaune, mese, ceasuri și alte comori din lemn. Doamna Angelica și surorile sale luptă împotriva Zmeului Prafului și a Mizeriei, pentru a curăța obiecte de mobilier vechi de zeci de ani. Cu atenție și cu multă răbdare, zânele bune le repară și le lustruiesc cu lac natural, licoarea pentru viață îndelungată în lumea scaunelor.

Doamna Angelica Rizoiu, fiica unui tâmplardulgher, a urmat Școala de Arte și Meserii în Lemn din Pipera, secția dedicată sculpturii și intarsiei, o tehnică de ornamentare a mobilierului prin încrustație, iar în propriul atelier a început să lucreze în urmă cu 24 de ani. A învățat meseria atât din cărți, prin lecturi despre stiluri și tehnici, cât și din atelierele unor restauratori cu părul alb, care cunoșteau toate formulele secrete.

Dintre toate însărcinările pe care le-a primit de la iluzioniști, pirați, regi și alte personaje care și-au dorit să-și recondiționeze mobilierul, doamna Angelica se bucură de amintirea unui biet ceas, care a sosit în atelier într-o cutie de rămășițe și pe care l-a refăcut în întregime, fiind ajutată de un spiriduș al Preciziei. Deși nu are ucenici, „pentru că este multă mizerie în atelier“, doamna care reînvie lemnul povestește cu drag despre minuțiozitatea cu care fiul său îmbracă rame de tablouri sau diferite ornamente Art Nouveau în foiță de aur, „ținându-și respirația“.

Scaunul a fost primit cu brațele deschise în atelierul doamnei Angelica Rizoiu, care i-a ascultat povestea și i-a vindecat rana, iar el a fost atât de încântat să-și reîntâlnească frații din nuc încât a rămas în atelier, sub bagheta magică a restauratoarei.

Foto: Răzvan Bănică

Angelica Rizoiu
Antic Restore
Strada Șoldanului numărul 53
Tel.: 0721 414 824

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.