Istorie și tradiție în Lacul Tei

un proiect al Grupului de Inițiativă Civică „Lacul Tei“

29 mai 2014

Lacul Tei a fost locuit încă din perioada epocii de bronz, după cum ne spun descoperirile arheologice din anii 1929 – 1930. De-a lungul timpului au fost descoperite locuințe dacice și daco-romane, care atestă că istoria cartierului a început cu mult timp în urmă. Această statuie a lui Apollo datează din secolul III era noastră, din perioada romană.

Imaginea de mai jos reprezintă Palatul Ghica, înainte de anul 1822, pe vremea când era doar casa părintească a Banului Dumitrache Ghica. Din 1822 până în 1833 a fost reconstruit de către arhitectul Xavier Villacrosse în timpul domniei lui Grigorie Ghica.

Se spune că din iatacul Domniței, la o apăsare de buton se deschidea o ușă secretă. Sub peretele care se spunea că este gol, trebuie să fi existat trepte ce coborau la o ascunzătoare și de aici în tunel.

Un București mai puțin cunoscut, Siviu M. Dragomir

Linia 1 de tramvai cu cai a apărut având traseul Depoul Tei – Izvor, puțin înainte de 1900.

tamvai tras de cai

Într-o seară caldă de iunie, în vara anului 1899 un tramvai cu cai se retrăgea la depoul Tei. În depărtare se zărea strălucind în înserare Palatul Ghica. Parfumul teilor înfloriți cădea greu peste această margine de București.

Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei s-a constituit in anul 2010 fiind format din mai mulți locuitori ai cartierului implicați în acțiuni civice pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din zonă.

Astfel, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei a reușit să rezolve o serie de probleme legate de parcări, de sistematizarea circulației pe anumite străzi, de aspectul Parcului Circului și de redarea accesului publicului într-o zonă îngrădită abuziv din acest parc.

În anul 2013, prin Fondul Mega Image pentru Comunitate, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei a reușit realizarea proiectului Istorie și tradiție în Lacul Tei. Acesta a pornit din dorința de a crea un context pentru a aduce impreuna oamenii din comunitate si a avut ca acțiune principală o expoziție de fotografii vechi din Lacul Tei. Fotografiile au fost colectate în cursul unei întâlniri cu locuitorii cartierului unde au fost stranse atât fotografii de clădiri și străzi, așa cum erau în urmă cu 40 – 50 de ani în această zonă, cât și fotografii de familie.

Expoziția de fotografii vechi a fost inaugurată la Școala Gimnazială nr. 31 din Lacul Tei, in 26 aprilie 2014 și va fi itinerată și în Parcul Circului, pe 1 iunie, între orele 11:00 și 15:00.


Organizatori: Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei
Finantatori: Fondul Mega Image pentru Comunitate

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.