Betoane de 10 milioane de euro, în Parcul I.A. Cuza

24 octombrie 2014

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, vrea să construiască, pe 3.000 mp din Parcul Titan, o sală de spectacole de 1.200 de locuri. Hotărârea a fost adoptată fără a fi consultați membrii comunității, în cadrul unei ședințe de consiliu local, desfășurată la începutul lunii octombrie. Suma ar urma să fie suportată astfel: 90% de Compania Națională de Investiții și 10% de administrația locală. În hotărârea de consiliu local nu este specificat unde anume în parc ar urma să fie amplasată construcția.

Clădirea este deja proiectată, deși încă nu fusese luată hotărârea construirii. În proiect are parter și două etaje, în total o înălțime maximă de 26,5 m, iar pe terasă este amenajat un teatru de vară pentru 200 de spectatori. Acest proiect vine după ce anul acesta cinematograful de cartier Gloria, aflat în imediata apropiere a parcului, a fost parțial demolat, fiind abandonat de ani buni. Tot în parcul IOR, fosta bază sportivă Spartac este transformată într-un banal mall, în loc să fi fost amenajată ca parc sau refăcută baza sportivă. Cităm din expunerea de motive a proiectului: „În exterior, expresia arhitecturală propusă este una simplă cu suprafațe pline și vitraj puternic la parter, cu o copertină amplă care va proteja publicul la intrarea și ieșirea din clădire. Foayer-ul dezvoltat pe mai multe niveluri, cu scări monumentale pentru public, va fi luminat prin ferestre verticale pe latura dinspre lac și pe partea opusă acesteia, oferind perspective generoase din interior”.

Deși pare că totul este temeinic gândit și planificat, proiectul prezintă unele probleme legislative.

Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Ecocivica a declarat: „În primul rând, Legea 70/2013 interzice diminuarea spațiilor verzi. Așa începe și primul articol din Legea mediului, care spune că autoritățile centrale și locale au obligația de a menține, întreține și extinde spațiile verzi. Nicăieri nu se permite diminuarea spațiilor verzi. Acest proiect este cu atât mai strigător la cer cu cât s-a declanșat procedura de infringement din cauza poluării cu particule PM 10 (praf). Acest proiect va atrage în zonă câteva sute de mașini, deci va înrăutăți calitatea aerului. Din punctul nostru nu se respectă legislația de mediu, iar noi ne vom opune proiectului. Ce treabă are Primăria Sector 3 să construiască această sală polivalentă? Poate doar ca să-și facă primarii campanie electorală acolo. Avem foarte multe teatre în aer liber care sunt neîntreținute și unde se pot ține spectacole. În concluzie, acest proiect nu este oportun și încalcă legislația”.

Protest Al.I. Cuza

Într-un caz precedent, Fundația Ecocivica și 

Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, candidat independent la primăria generală a capitalei în 2012, au atacat în instanță proiectul construirii unui aqualand în Parcul Tineretului, pe un teren concesionat de la Primăria Capitalei. Au avut câștig de cauză, oprind betonarea spațiilor verzi și păstrând pentru bucureșteni parcul. Cei 53.000 mp salvați atunci vor fi reamenajați ca parc.



Alte 12 hectare din Parcul Al.I. Cuza riscă să fie betonate, reducând drastic dimensiunile spațiului de promenadă. Terenul a fost retrocedat în 2005 Mariei Cocoru de fostul primar al capitalei, Adriean Videanu. În prezent, această zonă de parc este în paragină, zonele insalubre extinzându-se și pe spațiul public al trotuarelor administrate (de fapt, neîngrijite) de Primăria Sectorului 3. Situația poate fi remediată dacă administrația va răscumpăra sau expropria terenul, însă nu și-a exprimat nicio intenție în acest sens, deși dispune mereu de bani pentru schimbat borduri, vopsit borduri, montat panouri, și mai mici și uriașe, despre lucrările primăriei, montat bănci în locuri nepotrivite, stâlpișori, chioșcuri etc.

Sectorul 3 are deja un Centru Cultural – Casa Artelor (www.primarie3.ro/casa-de-cultura-eliad). Casa Eliad este un monument istoric de categoria A. Clădirea, așa cum arată astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul al XVIII-lea. Numele pe care îl poartă este al lui Athanasie Eliad, fost președinte al Clubului Hipic Român, cel care a cumpărat proprietatea în perioada 1862-1863. Începând cu anul 1975 clădirea a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Clădirea splendidă păstrează aproape toate elementele caracteristice unei case boierești.

Începând cu anul 2007, clădirea a fost închisă oricărei activități publice, starea sa de degradare necesitând intervenții de urgență. Ca urmare a finalizării lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare, clădirea dispune acum de spații multifuncționale destinate manifestărilor cultural-artistice: de la săli individuale de studiu și repetiții, până la cele 3 săli de spectacole și un amfiteatru cu capacitatea de 240 locuri (mai mare decât proiectul nou propus), situat în curtea interioară a clădirii. Începând cu 15 august 2012, clădirea a fost reintrodusă în circuitul public cultural bucureștean: prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3, din 13.12.2012, denumirea Casa de Cultură Sector 3 a fost modificată în Centrul Cultural „Casa Artelor” Sector 3. Proiectul și cheltuiala cu sala nou-propusă se dovedesc astfel inutile, aberante, banii putând fi folosiți pentru lucrări de care locuitorii sectorului 3 chiar au nevoie.

Primarul Robert Negoiță și consilierii sectorului 3 au ignorat constant în ultimii doi ani Legea 70/2013, care interzice diminuarea spațiilor verzi, sute de metri pătrați fiind betonați sau acoperiți cu proiecte aprobate de primărie.

Cetățenii sectorului care au aflat intențiile primăriei se organizează pentru a protesta. Este datoria noastră, a bucureștenilor, să transmitem informația și să ne implicăm pentru a păstra spațiul verde, pentru cartierul Titan, pentru orașul nostru.

Vrem parc, nu betoane!
(
protest civic împotriva oricărei construcții ce micșorează spațiul verde din Parcul IOR)
sâmbătă 25 octombrie, ora: 11:00
ieșirea din stația de metrou Titan, intersecția Liviu Rebreanu cu Nicolae Grigorescu

Prietenii Parcului IOR, grup informal, organizatorii protestului, vor strânge toate doleanțele participanților și le vor prezenta luni 27 octombrie la ședința Consiliului Sectorului 3.

Uniți salvăm Parcul IOR!


www.facebook.com/events/783332795039028

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.