O sâmbătă în compania „culturiștilor” de cunoștințe generale

Cunoști fraza aceea „Nu știi nimic!”. Sigur că o știi, probabil că ai și folosit-o cândva sau a fost folosită împotriva ta la un anumit punct. Dar cum ai putea vreodată știi totul? Nu e posibil așa ceva. Cu toate astea, există pasionați de cultură generală care se întrec pe capete în competiții care mai de care mai interesante și mai palpitante. Sâmbăta asta am avut ocazia să petrec o zi cu acești „culturiști” ai cunoștințelor generale. Pe la jumătatea străzii Lucrețiu Pătrășcanu, la ora 12:00, în Yellow Club nu se servea prânzul și nimeni nu ieșise să se întâlnească cu prietenii la o bere.

Câteva zeci de oameni și-au dat întâlnire pentru a participa la Campionatul Național de Cultură Generală. Poate că te vei duce cu gândul la zâmbetul lui Virgil Ianțu și scaunele acelea comode de la „Vrei să fii milionar?”. Dar nu, competiția asta nu seamănă cu nimic televizat și nu aduce cu nimic publicul aproape de tine pentru a te sfătui la întrebările la care nu ești sigur de răspuns. La intrarea în camera de concurs liniștea și câteva capete s-au întors către mine. După aceea oamenii și-au reluat concentrarea. Anul acesta, Campionatul Național de Cultură Generală se află la cea de-a cincea ediție, iar oamenii își arată interesul pentru eveniment din ce în ce mai mult.

„Această competiție este organizată de Societatea Română de Trivia, o organizație non-guvernamentală și non-profit. Organizăm în fiecare an două ediții, una în perioada iarnă-primăvară și cealaltă în toamnă, de campionat național de cultură generală. Competiția are două probe. Este vorba despre o probă individuală și o probă pe echipe. Echipele fiind formate din câte patru persoane. În acest moment ne aflăm la cea de-a cincea ediție. Noi mai organizăm ediția pe România a Campionatului Mondial de Cultură Generală. Aceasta este o activitate a unei organizații internaționale numită International Quizzing Association, la care noi suntem afiliați. Anual propunem o echipă de quiz din partea României, care participă la Campionatul European de Cultură Generală. Până în acest moment avem participări la trei campionate desfășurate peste hotare. Anul trecut am avut marea mândrie să organizăm în luna noiembrie Campionatul European de Quiz la București.”, a declarat pentru Bună dimineața, București! Stan Eduard Marian, membru fondator al Societății Române de Trivia.

Nu doar capitala a reunit zeci de participanți pentru campionat. Și în alte orașe din țară s-a desfășurat această competiție.

photo 2+

„Pentru ediția de acum am avut înscriși în jur de 40 de concurenți la București. Totuși, competiția se desfășoară în același timp și la Iași, Chișinău și Galați. Per total, probabil că vom ajunge undeva la 100 de participanți la individual. La proba pe echipe avem înscrise 21 în competiția din București.”, a adăugat Stan Eduard Marian.

Nivelul de dificultate al întrebărilor „servite” la eveniment crește pe măsură ce participanții trec prin întrebări. Domeniile sunt diverse, iar cultura generală își spune cuvântul la fiecare cotitură.

„Întrebările sunt făcute după un format standard propus de International Quizzing Association. Sunt opt domenii mari din care sunt extrase întrebările. Dintre acestea amintesc: media, știință, divertisment sau istorie. Fiecare domeniu are mai multe subdomenii, iar noi încercăm să facem o reprezentare egală din fiecare domeniu. Au fost puse 150 de întrebări pe probă.”, ne-a mai spus Stan Eduard Marian.

Cât despre premii, acestea au în mare parte rol simbolic. Chiar și așa, oamenii participă an de an la campionat, iar asta nu poate decât să îi bucure pe organizatori.

„Din micile fonduri pe care le avem la dispoziție încercăm să oferim cupe sau medalii câștigătorilor sau cărți acolo unde este cazul. Sperăm ca în perioada viitoare să obținem niște sponsorizări sau o relaționare mai bună cu anumite instituții ale statului care eventual să ne sprijine în ceea ce facem.” a încheiat Stan Eduard Marian, membru fondator al Societății Române de Trivia.

2 comentarii

  1. nickpero
    2 martie 2015 at 21:28

    Felicitari concurentilor! Si mai ales si organizatorilor! Nu e frumos sa te gandesti ca mai exista si astfel de oameni prin Romania mereu surprinzatoare?

  2. Laurentiu
    4 martie 2015 at 21:59

    Speram (si sunt in asentimentul mai multor quizz-eri participanti la CNCG) ca la editiile viitoare sa fie mai multe intrebari despre evenimente/personalitati din Romania, pentru ca este -totusi!- un campionat national. Daca cineva ar avea un dubiu asupra pertinentei afirmatiei mele, sa puna aceleasi intrebari unor quizz-eri englezi/americani/chinezi despre perosnalitati/evenimente din lumea non-anglofona…Habar n-au multi despre Romania/Europa de Est, martori fiind studentii la Harvard intrebati despre capitala Canadei, sau VSFM Germania unde Klaus Iohannis nu era cunoscut…

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.