Sport în București

Game. Set. Talk. Întâlnirea dintre tenis și jurnalism

Cu ochii tânjind după soare, mă îndrept către Arenele BNR, unde a început deja turneul de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy. Grăbesc pasul. Știu că organizatorii pregătesc un meci demonstrativ între jucători de tenis și jurnaliști, dar de la ieșirea din subteran până la destinație orașul își întinde brațele și mă îndeamnă să-l privesc.

Strada Dr. Lister, la fel ca toate celelalte din zonă, este o țesătură de case frumoase, de grădini îngrijite, de ferestre și uși splendide. Venind dintr-un cartier în griuri colorate, cu blocuri aliniate asemenea unor construcții lego simetrice și terne, casele de la Eroilor alcătuiesc o poiană urbană intimă, protectoare și individualizată – fiecare proprietar și-a lăsat amprenta asupra căminului.

Drumul domol către zgura bucureșteană prinde viață când ajung la arene. Atmosfera plăcută, de vacanță neîntreruptă plutește printre jucători, spectatori, arbitri, copii de mingi și organizatori. Cele 3 rânduri de scaune de lângă terenul 4 sunt ocupate de fotografi, jurnaliști și prieteni. Pe teren, se încălzesc jucătorii de tenis la dublu: Jean-Julien Rojer, Mergea Florin, Bopanna Rohan si André Sa. Horia Tecău este accidentat.

Game. Set. Talk.

Echipele mixte de sportivi și gazetari încep schimbul de mingi, încurajați de aplauze, râsete și rime: „Oh, yeah!”, „Oh, no!”, „I go!”, „You go!”. Întâlnirea informală Game. Set. Talk, desfășurată în cadrul ediției aniversare a turneului, a avut rolul de a promova sportul, în general, și tenisul la dublu, în particular.

Deși s-a accidentat la Monte Carlo, Horia Tecău are încredere că își va reveni până miercuri, când va avea primul meci, alături de Jean-Julien Rojer. După dialogul dinamic dintre jucători și jurnaliști, Horia ne-a răspuns la câteva întrebări mai puțin scorțoase, care vin în completarea articolului „Horia Tecău, jumătate dintr-o echipă câștigătoare” în care am prezentat informativ parcursul său în tenis.

interviu Horia Tecău

Bună dimineața, București!: Într-un interviu ați povestit despre prima rachetă și primele meciuri. Care este cea mai veche amintire legată de tenis?

Horia Tecău: Cea mai veche… Primul meci pe care l-am jucat. Aveam 8 ani și l-am pierdut. Bineînțeles, ținem minte meciurile pe care le pierdem. (râde) Am jucat într-un turneu la Galați, unde au venit și părinții mei. A fost un meci jucat și pierdut, am fost supărat, a fost sfârșitul lumii pentru mine, dar m-a motivat să mă antrenez mai mult și să-l înving pe adversarul meu data următoare.

BDB!: Meciul de la turneul din Galați a fost la simplu, dar jocul la dublu este diferit. Care este ingredientul magic pentru a forma o echipă unită?

HT: Comunicarea dintre parteneri. Oricât de bine ai juca, fără o comunicare bună nu poți avea continuitate și succes. Dar, dacă ai o comunicare bună, reușești să vorbești deschis cu partenerul tău și să faci progrese în echipă.

BDB!: De-a lungul timpului ați avut diferiți parteneri și ați jucat pe toate tipurile de suprafețe. Aveți una preferată?

HT: Iarba este suprafața mea preferată, dar cele mai multe succese alături de Jean-Julien le-am avut pe un teren rapid, pe hard.

BDB!: Anul trecut ați câștigat 8 titluri alături de Rojer și ați călătorit împreună prin diferite colțuri ale lumii. Ce vă place să faceți când nu jucați tenis?

HT: Ieșim în oraș, ne plimbăm, căutăm locuri frumoase, restaurante, parcuri, locuri de vizitat în orașele unde avem turnee. Programul se repetă în fiecare an, dar căutăm locuri noi pe care să le vedem.

BDB!: Publicația noastră este dedicată oamenilor și lucrurilor care se petrec și celor care există în București. Aveți un loc preferat în capitală?

HT: Da, parcul și lacul Herăstrău. Este zona unde mă duc să mă plimb, să alerg, să mănânc.

BDB!: Pentru încheiere acceptați un joc de imaginație?

HT: Sigur.

BDB!: Dacă ați putea obține o super putere, ce v-ați dori?

HT: Să prevăd viitorul… să văd unde vine mingea de fiecare dată. (râde)

Horia Tecău


Horia Tecău și ceilalți jucători vă așteaptă la Arenele BNR să vă bucurați de tenis la turneul BRD Năstase Țiriac Trophy. Chiar dacă s-a încheiat săptămâna „școala altfel”, aduceți copiii la meciurile de tenis. Redescoperirea arhitecturii orașului, cu părțile sale minunate, și admirarea sportivilor le-ar putea deschide noi orizonturi.

Foto: Ana Galbenu & Elena Neacșu

BRD Năstase Țiriac Trophy

18 – 26 aprilie 2015
Arenele BNR (Dr. Lister nr. 35)

Program și rezultate

Un comentariu

  1. Elena
    22 aprilie 2015 at 11:57

    Unul dintre cei mai indragiti jucatori, un sportiv complet si o persoana minunata. Nu l-am vazut pe Horia altfel decat dragut, atent, zambitor si prietenos. Indiferent de partenerul alaturi de care a jucat, Horia a demonstrat mereu ca este parte din echipa.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.