Sport în București

Horia Tecău, jumătate dintr-o echipă câștigătoare

Între 18 și 26 aprilie 2015, se va desfășura pe Arenele BNR din București turneul de tenis BRD Năstase Țiriac Trophy. Un eveniment sportiv cu istoric, tradiție și care continuă să crească, datorită valorii jucătorilor care pășesc an de an pe zgura bucureșteană, dintre care îi amintim de această dată pe David Ferrer, Gael Monfils sau Grigor Dimitrov.

O privire asupra jucătorilor

Printre jucătorii ediției din acest an se numără francezul Gilles Simon, singurul care a câștigat de mai multe ori turneul (2007, 2008 și 2012), cehul Lukas Rosol și germanul Florian Mayer, câștigătorii edițiilor 2011 și 2013. Dintre sportivii români va participa Marius Copil, care a primit un wild card.

În ceea ce privește proba de dublu, perechile favorite sunt Horia Tecău – Jean-Julien Rojer și Florin Mergea – Dominic Inglot. Horia Tecău a câștigat de 3 ori, alături de diferiți jucători: în 2012 cu suedezul Robert Lindstedt, în 2013 cu bielorusul Max Mirnyi, iar în 2014 cu olandezul Jean-Julien Rojer.

Horia Tecău și Max Mirnyi

Horia Tecău (la fileu) și Max Mirnyi, BRD Năstase Țiriac Trophy 2013

Parcursul lui Horia Tecău

Cu o experiență îndelungată, în care a strâns nenumărate meciuri jucate și multe dintre ele câștigate, Horia Tecău resimte atât bucuria rezultatelor bune din ultimii ani, cât și presiunea așteptărilor din partea iubitorilor de tenis.

S-a născut pe 19 ianuarie 1985, la Constanța, într-o familie cu ocupații diferite: tatăl lucrează în cadrul poliției locale, mama într-o companie de distribuție a electricității, iar fratele într-o bancă. Încurajat să practice sport, a început să joace tenis la vârsta de 7 ani. După câțiva ani, concura la turnee cu prietenii din aceeași generație: Adrian Ungur și Florin Mergea, cu cel din urmă atingând primele performanțe la proba de dublu.

La vârsta de 14 ani, echipa Tecău – Mergea s-a clasat pe locul I la Campionatul European de Juniori de la San Remo, Italia. În 2002, când cei doi jucători aveau 17 ani, au devenit campioni la Wimbledon și finaliști la Australian Open, în cadrul competițiilor dedicate juniorilor.

În 2003, Horia Tecău a trecut de la juniori la profesioniști, când a debutat în Cupa Davis contra Ecuadorului și a câștigat, alături de Florin Mergea, meciul împotriva echipei fraților Lapentti. A urmat o perioadă în care a făcut echipă cu Andrei Pavel și Victor Hănescu, ajungând în finale la Kitzbühel (Austria), respectiv la Stuttgart (Germania).

În 2010, Horia Tecău câștigă cu Marcus Daniell primul titlu la Auckland (Noua Zeelandă). După 8 ani de la rezultatul obținut la Wimbledon, ajunge în finala la dublu împreună cu Robert Lindstedt, dar pierde în fața echipei formate din Melzer și Petzschner. Însă, alături de Lindstedt câștigă mai multe titluri: New Haven (SUA), Båstad (Suedia), ‘s-Hertogenbosch (Olanda) și Casablanca (Maroc). Urcă astfel, în 2012, pe locul 5 ATP la dublu – cel mai înalt nivel la care a ajuns.

De-a lungul timpului, a format echipă cu diferiți jucători (în afară de cei menționați anterior lista îi cuprinde și pe Dick Norman, Max Mirnyi, Jean-Julien Rojer) și a câștigat 25 de titluri la turnee din mai multe colțuri ale lumii (Zagreb, Acapulco, Cincinnati, Beijing, Washington, Valencia, București, Rotterdam). În prezent, ocupă locul 12 ATP la dublu masculin, joacă alături de Rojer și valorifică evoluția și continuitatea jocului în această echipă: anul trecut au cucerit împreună 8 titluri pe toate tipurile de suprafețe, iar în 2015 au câștigat turneul de la Rotterdam.

Horia Tecău venind la autografe

Horia Tecău venind la autografe, BRD Năstase Țiriac Trophy 2013

După mulți ani de antrenamente și de sacrificii, Horia Tecău este încântat și motivat de susținerea publicului, care îi acordă încredere și îl vede câștigător din momentul în care pășește pe teren. Greutatea acestor așteptări nu îl împovorează, ci îi reamintește de responsabilitatea și de disciplina din jocul de tenis, pe care și le-a cultivat în timp. Chiar dacă în 2005, când era numărul 326 ATP la simplu, nu-și imagina că va fi printre cei mai buni jucători de tenis la dublu din lume, totuși a învățat să fie jumătate dintr-o echipă câștigătoare.

Foto: Ana Galbenu

BRD Năstase Țiriac Trophy
18 – 26 aprilie 2015
Arenele BNR (Dr. Lister nr. 35)

Program: website-ul oficial

Prețul biletelor pentru BRD Năstase Țiriac Trophy 2015 variază între 15 și 50 de lei, iar abonamentul TennisPass costă 140 de lei.

În perioada 18-19 aprilie, intrarea va fi liberă pentru publicul larg, iar juniorii până în vârsta de 16 ani legitimați la cluburile de tenis, copiii de vârstă preșcolară, elevii, studenții și pensionarii vor beneficia de acces liber și în perioada 20-23 aprilie, în limita a 500 de intrări pe zi.

Conform organizatorilor, pentru zilele de sâmbătă și duminică biletele au fost epuizate. Aceeași situație este înregistrată și în cazul abonamentelor.

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.