Anii de liceu și puterea implicării

10 iunie 2015

CRIM la liceu

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală desfășoară un proiect care a început în aprilie 2014 și se va finaliza în noiembrie 2015: „CRIM la liceu- puterea implicării”. Primele licee cooptate au fost Grigore Moisil și Petru Maior, cărora li s-au alăturat Eugen Lovinescu și Ion Barbu. La activitățile din cadrul proiectului mai participă și elevi de la Dimitrie Bolintineanu.

Marina Țupran este cea care se ocupă de întâlnirile săptămânale cu elevii. Anul trecut au organizat o tabără de vară. Se mai fac și alte activități, vizionări de spectacole de teatru, filme documentare și altele, ca cea de sâmbătă, 30 mai. Scopul proiectului este de a-i ajuta pe adolescenți să aibă o stimă de sine crescută, să devină tot mai toleranți față de ceilalți, să cunoască și să militeze pentru drepturile omului și să devină cetățeni implicați în viața societății.

Întâlnirea de sâmbătă a avut loc în curtea Liceului Grigore Moisil. Elevii și organizatorii proiectului au reușit să obțină aici aprobare și finanțare pentru o parcare de biciclete. La fel se procedează și la celelalte licee: elevii identifică o problemă sau o necesitate și sunt sprijiniți să o rezolve. La Eugen Lovinescu vor să asfalteze curtea, iar la Petru Maior vor să decoreze cu graffiti.

Tinerii erau foarte entuziasmați, se pregătiseră să primească oaspeți în curtea școlii, care e una foarte largă, cu spațiu verde și teren de sport. Aranjaseră mai multe standuri: unul cu prăjituri și sucuri, unde se așteptau și mici donații; un free shop, de unde puteai să iei orice obiect adus de altcineva care nu mai avea nevoie de el, un mod prin care putem combate consumerismul, adică cumpărăturile inutile; standul unde se găseau cărți cu povești, cărți de colorat și creioane; atelierul de confecționat brățări; atelierul de șabloane și bannere, unde puteai să-ți imprimi pe un tricou sau pe pancarte diverse sigle sau mesaje: „Love, live, resist”, „Sepoate.net”, un biciclist care aruncă la gunoi un automobil, Batman sau o floare de mușețel.

CRIM la liceu

Cât am stat acolo s-au întâmplat lucruri care m-au făcut să-mi dau seama ce norocoși sunt tinerii de aici: norocoși să aibă niște oameni dedicați care să-i îndrume, să se întâlnească în timpul liber și să-l petreacă într-un mod creativ. S-a organizat o vânătoare de comori unde trebuia să treci mai multe probe: să rezolvi o problemă de logică, să faci întrecere în saci de cartofi, să cauți biluțe prin iarbă și să le arunci la coșul de baschet și altele. S-a cântat la chitară și voce informal, pe bancă, în grup de vreo zece sau mai mulți. Andrada Nistor, de la Liceul Ion Barbu, îmbrăcată într-o ie autentică, a cântat la microfon, iar în jurul ei Marina și câțiva elevi au învârtit o horă. Vlad și Iuli dintr-a IX-a au dansat break-dance și pupping ca niște profesioniști ce sunt. (Iulian Chiru dansează de 11 ani, iar Vlad Merișescu, de mai puțin, dar a fost în trupa Freakquency, până și-a rupt piciorul). Actrița Mihaela Drăgan, activistă pentru drepturile femeilor rome, a vorbit despre discriminarea de orice fel și despre modul în care ea luptă prin artă pentru ca oamenii să devină mai toleranți. Formația Fawkes’ News își pregătea instrumentele pentru un concert rock pe terenul de sport. Cei cinci băieți cu vârste între 15 și 17 ani și-au făcut trupă în februarie și deja au cântat la Fabrica, în deschidere la Vița de vie, și au compus câteva piese.

Totul a fost foarte bine pus la punct, iar tinerii și-au exersat deprinderile de organizatori, dar bucuria lor ar fi fost mult mai mare dacă curtea școlii ar fi fost plină de colegi de la alte licee, copii mai mici, părinți sau oricare alți musafiri. Evenimentul a fost concurat de un altul dedicat adolescenților, Parada Liceelor.

Sursă foto: CRIM la liceu

CRIM la liceu – Puterea implicării

Facebook: www.facebook.com/putereaimplicarii
Website: www.militiaspirituala.ro

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.