Ce se ascunde în Casa Costa-Foru?

26 septembrie 2015

În spatele unei uși masive și a unui balcon distins, putem redescoperi amintirea unei case de epocă, frânturile de istorie, misterele și tablourile unei familii. Cinci tineri și-au unit forțele ca să deschidă ușile unei case vechi și să o reînsuflețească prin evenimente culturale destinate căutătorilor de povești urbane.

casa Costa-Foru

Inițiatorii proiectului pilot „Fațadele sunt ale comunității“, organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din București – filiala București, al Asociației Arché și al Fundației Principesa Margareta a României, își propun să exploreze interiorul Casei Costa-Foru și să-l transforme într-un spațiu socio-cultural alternativ bucureștean.

Gheorghe Costa-Foru a fost ministru de externe și primul rector al Universității din București, iar fiul său, Constantin, împreună cu soția Maria (născută Paspatti), a construit, la începutul secolului al XX-lea casa din Aleea Mitropoliei nr. 7. Cămin pentru copii și urmași, loc pentru serate și schimburi de idei, spiritul casei a parcurs un drum întortocheat, cu suișuri și coborâșuri, prin istorie.

Lucian Baraitaru, fondatorul proiectului DincoloDeFațade, a descoperit că această casă nu mai este locuită de o vreme îndelungată, așa că s-a gândit să-i redea efervescența culturală în circuitul urban, ca parte a Anualei de Arhitectură 2015. Lucian și prietenii săi, care lucrează în domenii diferite, s-au întâlnit în timpul liber pentru a face curățenie și pentru a pregăti clădirea să primească oaspeți.

În perioada 17 septembrie – 15 octombrie, puteți păși în universul Casei Costa-Foru pentru a admira scara splendidă spre etaj, șemineul ornamentat din salon, ușile igienizate, unele repictate, și ferestrele largi, luminoase. Mai mult decât atât, sunteți invitați la un festin cultural: expoziții de fotografie, tururi în vecinătatea casei, seri de teatru și muzică, ateliere și conferințe. Împreună trecem dincolo de fațade și construim o comunitate.

Foto: Dincolo de fațade

Casa Costa-Foru
Aleea Dealul Mitropoliei nr. 7

„Fațadele sunt ale comunității”
17 septembrie – 15 octombrie
Program: www.facebook.com/Casa-Costa-Foru

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.