Bună, București!

Galeria “Bună București” se dorește locul de întâlnire al fotografilor și fotojurnaliștilor pasionați de orașul București și de împrejurimile acestuia, vrem să oferim fotoreportaje distincte prin calitate estetică și narativă, vizual suntem interesați de oameni, locuri, evenimente, aspecte sociale, de asemenea materiale video interesante – reportaje și interviuri vof fi incluse în galeria noastră.

 

Protest Roșia Montană – ziua 1

1 septembrie 2013
Foto: Ana Galbenu, Mircea Galbenu și Bogdan Franovici
Cuvinte-cheie: București, protest, Roșia Montană

 

Ultimul etaj - o cartare fotografică a Bucureștiului

2012
Foto: Ștefan Tuchilă
Cuvinte-cheie: o cartare fotografică a Bucureștiului

Ștefan Tuchilă s-a urcat pe 100 de clădiri și a făcut câteva zeci de mii de fotografii cu Bucureștiul: un proiect de cercetare urbană, o cartare urbană metodică și spectaculoasă. Și un suport pentru memoria unui oraș care se reînființează permanent

Un oraș cercetat de sus

Evoluția rapidă a Bucureștiului a încetat de mult timp să-i mai surprindă pe locuitorii săi. Recenta criză financiară a reușit să mai domolească avântul schimbării, însă nu rare sunt momentele când, vizitând un cartier ce nu se află pe parcursul nostru obișnuit, descoperim cu surpriză cât de tare s-a schimbat. Surpriza este cu atât mai mare când nu vezi orașul pentru câteva luni. Iar efectul nu este nicăieri mai impresionant decât atunci când te aflii la înălțime.
În ciuda unui țesut urban de o înălțime relativ scăzută, peisajul acoperișurilor bucureștene văzut de la înălțime este spectaculos. Fiecare întâlnire între două epoci a dat naștere unei falii, unui ciocniri, unei situații speciale, relațiile fiind aproape intotdeauna conflictuale. De la blocurile moderniste ce se ridică amenințător peste căsuțe cu un nivel, trecând prin suprapunerea absurdă a tramei comuniste peste cea a țesutului vechi și ajungând la goana după înălțime începută în anii 2000, aproape nimic nu poate fi definit ca „ tranziție armonioasă” în topografia urbană a Bucureștiului.

Proiect vernisat cu expoziție la MNAC între 11-30 Octombrie 2012

Mai multe informații aici: http://www.ultimul-etaj.ro

 

De prin București

2012
Foto: Ana-Iulia Galbenu
Cuvinte-cheie: București, toamnă-iarnă

 

Vederi din București

2011-2012
Foto: Alexandru Dragoș
Cuvinte-cheie: București, imagini, schițe, diagrame, algoritmi, vederi

 

Existăm și-o s-avem bandă

București, Octombrie 2012
Foto: Ioana Maria Rusu

Bicicliștii din București au ieșit în stradă pe 27 octombrie pentru a-și revendica dreptul de a exista ca participanți cu infrastructură proprie la transportul bucureștean în cadrul marșului “Existăm și-o să avem bandă!”, comunitatea bicicliștilor a protestat și împotriva infrastructurii velo defectuoase din capitală care nu permite ca mersul pe bicicletă să devină o alternativă viabilă și durabilă la transportul cu autoturismul. Marșul “Existăm și-o să avem bandă!” reclamă ineficiența celor 100 de kilometri de piste amplasate pe trotuare și declarate ilegale de către Brigada Rutieră București.

 

Situri noi

București, 2012
Foto: Ioana Maria Rusu

Bucureștiul este un oraș în continuă expansiune, fostele margini cu specificul lor industrial sau semirural se transformă în zone rezidențiale, shimbare deseori brutală: fie că infrastructura ramâne în urma presiunii imobiliare, sau noile funcții sunt în conflict cu cele vechi, peisajul generat este contrastant. Dincolo de periferiile cartierelor Văcărești, Berceni, Militari, Colentina apar cartiere noi.

 

BikeFest

București, Octombrie 2012
Foto: Alexandru Oglindă

«Au fost douムzile minunate! Competițiile și activitățile din cadrul Bike Fest au strâns o mulțime de oameni în parc, marea majoritate dintre ei pe biciclete. Cred că nimeni nu se mai îndoiește că numărul bicicliștilor este în creștere. Am dovedit o dată în plus că bicilistii urbani există, că trebuie să fim recunoscuți, că avem și noi drepturi. Și poate în primul și cel mai important rând – dreptul de a împarți carosabilul cu șoferii. Le mulțumim sponsorilor, partenerilor și tuturor bicicliștilor care ne-au fost alături la Bike Fest. Sperăm să îi avem alături și la ediția de anul viitor!», a declarat Raluca Fiser, președintele Asociației Green Revolution.

 

Târg de Pâine

București, Septembrie 2012
Foto: Ioana Novac

Ziua mondială a pâinii este pe 16 octombrie. Bucureștiul o serbează în perioada 28-30 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, în Parcul Național, lângă Arena Națională. Este deja a XII-a ediție a Târgului de Pâine, organizat de Primăria Sectorului 2. Am fost și am găsit pâine coaptă la țest, plăcinte, cozonaci, bulz, papanași, cozonaci secuiești (kürtöskalács), turte, gogoși, brânzoaice mici, mari și uriașe, ca-n poveste! Unele dintre ele sunt preparate sub privirile tuturor.