Grădina de la bloc

IMG_4716

K-gula a amenajat o suprafață de pământ în spatele blocului său.

Împreună cu doi prieteni, ai pus mâna pe o sapă și ai realizat o grădină de toată frumusețea în spatele blocului tău. E uimitor! Cum ai ajuns la acest pas?

Sunt două motive principale. În primul rând, am fost determinat de un vecin de la un bloc alăturat, care se ocupă de grădină de aproape 17 ani și a făcut acolo un rai coloristic. Al doilea motiv a fost că într-o anumită perioadă de timp aveam un început de depresie și m-am gândit să fac ceva. În două zile am scăpat de depresie, dând de trei ori cu sapa în grădină. Alte motive mult mai practice au fost: praful, pe un pământ mort, fără vegetație, la o rafală de vânt se ridică, se duce pe trotuare. Mă săturasem cînd veneam acasă să văd că nu era pic de culoare, era mult cenușiu. Apoi era un verde extraordinar de plăcut, ceva viu. Mi-am zis că așa ar trebui să arate orașul, orice grădină de bloc.

E prima ta acțiune pentru comunitate sau ai mai făcut și altele?

Nu. Eu m-am apucat de grădină pentru mine. Oamenii care treceau pe lângă grădină, veneau la gard, toți mi-au dat de înțeles că vor să aibă așa ceva.

Ce știai despre grădinărit înainte de a începe lucrările?

Absolut nimic. În viață merg pe principiul „ia să văd dacă pot să fac asta“. Trag de mine până când reușesc. Ulterior am aflat că în Olanda și Statele Unite ale Americii există mai multe mișcări de gen „urban garden“. Se ocupă de plantare de legume, zarzavaturi, alții se ocupă doar de înfrumusețarea grădinilor. În Olanda, există o grupare care pur și simplu îți schimbă grădina peste noapte, apoi îți lasă un instructaj cum să te ocupi de grădină. Nu am știut de aceste lucruri până când m-am ocupat. Apoi au venit și mi-au povestit diverse persoane despre aceste lucruri.

6

Cât au costat lucrările ?

Anul trecut am cheltuit pentru grădină în jur de trei milioane, însemnând semințele de gazon, mașina de tuns, sfoara folosită la gărduleț. Pe acesta l-am făcut din crengile căzute pe jos.

S-a oferit vreun vecin să te ajute sau chiar să te reclame ?

În momentul când am pus piciorul pe sapă, s-au încântat toți. Sunt doi vecini ce mă ajută la munca fizică și dacă mai este nevoie să mai cumpărăm câte ceva, alți doi tovarăși care nu stau cu mine in bloc.

Cine utilizează spațiul astfel creat ?

Spațiul este pentru toată lumea care trece, pentru toți vecinii. Nu este doar pentru mine. Eu vreau să fac o grădină feng shui. Le-am spus vecinilor care au copii, când va fi gata, nu au decât să intre, să se joace, să facă ce vor.

Ai devenit cel mai popular în bloc sau poate erai deja ?

Eram deja, nu am devenit prin acest lucru. Pot să spun că au apreciat mai mult persoana mea după ce m-am ocupat de grădină. Le-a plăcut pentru că atunci când deschideam fereastra nu mai dogorea pământul, era mai plăcut. Udam dimineața, udam seara, era mai răcoare. Oamenii au apreciat foarte mult, nu au mai aruncat gunoaie. Sunt foarte mulți care nu s-au apucat de grădină pentru că au vecini nesimțiți, aruncă gunoaie pe stradă. M-am gândit și eu la aceste lucruri, să am discuții cu fiecare. Adun obiectele, le arunc la coșul de gunoi. Până la urmă, oamenii se obișnuiesc și nu mai aruncă. Trebuie să fim un exemplu bun și pentru tineri. Spațiul respectiv mi-a schimbat modul de gândire.

K-gula

Te gândești să mai amenajezi alte spații publice ?

Da. Deja am vorbit cu aproximativ opt oameni care s-au gândit să se ocupe de grădina de lângă blocul lor. Vom merge să amenajăm spațiile lor. Fiecare va avea ideea lui, cum să fie grădina blocului său.

Pe pagina ta de Facebook, ideea e apreciată de peste 1300 de oameni, 600 de persoane au distribuit-o. Te așteptai să aibă un ecou atât de puternic?

Ideea a fost preluată și de persoane cunoscute, care au crezut în ea și au transmis-o mai departe. Dacă adunăm, s-a ajuns la vreo 10.000 de oameni care apreciază.

Te așteptai să aibă un impact atât de puternic ?

Mă așteptam să le placă ce văd, însă nu mă așteptam la un impact așa puternic într-o perioada scurtă de timp, de când am pus mesajul pe pagina de net. Când m-am apucat să fac această treabă, am dat o șansă de câștig de 3-4 ani, nu instantaneu. Nimeni să nu se aștepte în două săptămâni să aibă rezultate, chiar și în primul an. Trebuie să ai răbdare, așa e și în viață. Să te ocupi de întreținere, mai ales în locurile unde grădinile nu au mai fost lucrate mulți ani, trebuie să le resuscitezi. E al treilea an în care mă ocup.

Sunt atât de mulți tineri care au probleme la școală, droguri. Nu știu să-și descongestioneze mintea, să se relaxeze. Lucrul în aer liber, te poate ajuta foarte mult. Este un sfat bun să te apropii de natură, îți dai seama ce îți face societatea. Se pot învăța foarte multe lucruri din acest demers.

Ce vrei să faci în continuare ?

Aș vrea să se schimbe orașele. Sunt orașe în țară care au grădini drăguțe. Mă gândisem să fac ceva să motivez oamenii, de exemplu să fac un concurs, o pagină web prin care să mi se trimită un catalog cu imagini ale spațiului respectiv (înainte și după). Prin vot, să fie selectată grădina premiată. Premiile să fie în obiecte pentru grădinărit. Aș încerca să obțin niște subvenții de la primării, prin asociațiile de locatari, de exemplu consumul de apă pentru grădină.

Foto: K-gula

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.