Vorba bună

„Oamenii care i-am întâlnit“

2 noiembrie 2012

Ați auzit de atâtea ori fragmentul acesta de frază că probabil nici măcar nu vi se mai pare o greșeală. Sunteți în companie bună, căci un fost prim-ministru al României e vestit prin faptul că domnia-sa și prepoziția „pe“ nu au făcut niciodată cunoștință. La televiziuni, la radio, jurnaliști altminteri cu pretenții o țin una și bună: „cererea care ați depus-o“, „articolul care l-am citit“, „prostiile care le spuneți“. „Pe“-ul bate doctoratul, doamnelor și domnilor, și are virtutea magică de a arăta împărații goi.

Cum știm că e greșită exprimarea? În cazul în care ne referim la persoane, e foarte simplu – facem proba, ca la matematică: „I-am întâlnit pe oamenii aceia“, deci corect este: „Oamenii pe care i-am întâlnit“.

Cu totul alta este situația când spunem „oamenii care se întâlnesc“, unde e evident că „pe“ nu-și are locul: la proba de verificare, obținem: „oamenii se întâlnesc“.

Explicație „tehnică“: buclucașul „care“ este un pronume relativ, parte de vorbire flexibilă, deci care-și schimbă forma în funcție de poziția sa în enunț („care“, „cărui“, „căruia“, „pe care“). „Pe care“ este forma la cazul acuzativ, atunci când pronumele, cum învățăm într-a cincea, are funcția de complement direct (răspunde la întrebările „Pe cine? Ce?“). Să reluăm: „Citesc două cărți.“ (Ce citesc? – Cărți), prin urmare: „Cărțile pe care le citesc“.

Și încă un lucru: nu doar că absența lui „pe“ dă rău, trădându-ne când ne e lumea mai dragă, dar poate genera chiar ambiguitate în context: comparați „Andrei a venit cu verișorul lui care îl enervează tot timpul“ cu „Andrei a venit cu verișorul lui pe care îl enervează tot timpul“.

Dacă deja v-ați enervat și dumneavoastră de-atâta chițibușăreală și vi se pare că o amărâtă de prepoziție nu merită osteneala, căutați pe internet articolul I Won’t Hire People Who Use Poor Grammar („Nu angajez oameni care au probleme cu gramatica“), publicat pe blogul „Harvard Business Review“ de președintele unei mari companii de software. Veți afla de acolo cum amărâtele de virgule și de prepoziții pot sta în calea fericirii dumneavoastră.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.