Prietenii Bucureștiului

Un exemplu bun

19 iunie 2013

Casa Ion Mincu

Într-un București tot mai invadat de clădiri înalte din sticlă, care nu ne reprezintă și care ne intimidează în loc să ne încânte, iată că, din când în când, avem parte de o mică bucurie adusă de o restaurare a unei clădiri din centrul orașului. Este vorba de casa arhitectului Ion Mincu, aflată pe strada Arthur Verona nr. 19. Ion Mincu (1852-1912) este un cunoscut arhitect român, promotor al stilului arhitectural neoromânesc, printre ale cărui lucrări se numără Școala Centrală de Fete din București, Bufetul de la Șosea (azi restaurantul Doina), Casa Petrașcu, restaurarea Casei Vernescu.

Casa Mincu a fost cumpărată în rate din cotizațiile a aproximativ 3500 de arhitecți înscriși în Ordinul Arhitecților din România, proiect coordonat de președintele de atunci, domnul Șerban Sturdza. Domnia sa a convins proprietarii să accepte propunerea OAR, deși aceștia primiseră o ofertă din partea unei firme italiene ce elaborase un proiect de demolare a unei jumătăți din casă și de construire a unui imobil de birouri.

În momentul achiziționării, starea casei era destul de precară. Pentru restaurarea ei au fost folosite numai fonduri provenite din donații și cotizații, nu și de la terțe persoane sau instituții. Restaurarea s-a desfășurat ținând cont de mai multe componente importante. Prima a fost o strategie: lucrările au început atipic, la tavane, pentru a convinge de valoarea casei, care arăta groaznic. Avem obișnuința de a considera eronat lucrurile deteriorate ca fiind urâte. Echipa de restauratori a verificat dacă exista cumva pictură sub vopseaua de ulei aplicată pe pereți. Astfel, au descoperit vechea pictură, ceea ce a constituit o surpriză deosebit de plăcută. Au urmat lucrările de consolidare, de îndepărtare a umidității din pereți, de reamenajare cu păstrarea unor piese de mobilier originale (dulapuri, sobe), toată munca desfășurându-se pe o perioadă de 5-6 ani.

Picturile găsite au convins de frumusețea casei, dar și de valoarea ei, considerabil mai mare față de momentul cumpărării. A fost un proces succesiv de cunoaștere, determinând ca o casă, care inițial era folosită exclusiv de OAR, să permită accesul publicului și să devină cea mai importantă piesă de contact a arhitecților cu cetățenii.

Astăzi casa Ion Mincu este un mic centru arhitectural unde se organizează conferințe, expoziții, mici concerte.

Realizat de Cristian Niță după o discuție cu arh. Șerban Sturdza

Salonul Sticlei 2013

14 – 29 iunie 2013
Casa Ion Mincu
Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19

Organizat de Uninunea Artiștilor Plastici din România, Filiala de Arte Decorative București, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.