Prietenii Bucureștiului

„Realitatea este că se poate!“

Interviu cu domnul Dănuț Șerban, realizatorul site-ului www.mnt-leonida.ro

16 iulie 2013

Bună dimineața, București!: Sunteți bucureștean, proaspăt pensionar, inginer și inițiatorul unor proiecte modernizatoare în legătură cu Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida“ (MNT), primul muzeu de acest gen din România. Pentru început, v-aș propune să vorbim despre website-ul muzeului. Când și cum s-a întâmplat să vă vină ideea de a-l proiecta?

Primul automobil aerodinamic din lume

Primul automobil aerodinamic din lume, construit în 1923 de inginerul Aurel Perșu

Dănuț Șerban: A fost un concurs de împrejurări. Deși ieșisem la pensie, aveam încă puterea de a munci. Așa că, într-o zi, s-a întâmplat să intru în MNT, invitat de un prieten. Nu era tocmai ce mi-aș fi dorit și am fost curios să-i văd site-ul. Dar care site? Acela a fost momentul în care mi-a venit ideea, așa că le-am făcut propunerea de a crea un site al MNT. În primul rând, aș fi avut o ocupație plăcută. Apoi, faptul că lucram pentru MNT, și nu un site oarecare. De pe atunci, mi-am dat seama că acesta va fi doar primul punct din proiectul pe care îl trecusem deja pe agenda personală de activități.

BDB: Cum vedeți dezvoltarea site-ului în viitor?

: Accentul nu l-am pus pe „fantastic“. Nu pentru că nu ar fi bine să existe un site profesionist, dar asta presupune, de cele mai multe ori, efortul mai multor persoane. Eu sunt mulțumit că am creat o primă variantă, iar dacă va fi cineva dornic să îmbunătățească, e foarte bine. Momentan, încă mai lucrez la conținut, la informațiile referitoare la exponate și secțiuni. E mai mult de muncă și cooperarea cu personalul muzeului este mai importantă. Atunci când prima variantă de site va fi finalizată, putând fi ulterior „crescută“, sper să folosesc acest site ca punct de pornire pentru un altul: „Muzeul Virtual al Științei și Tehnicii Românești“. De fapt, am și început să structurez acest proiect. Nu îmi propun să fac munca celorlalte muzee, case memoriale sau colecții. Dar cred că este necesară o integrare a lor în spațiul virtual. Și stindardul MNT mi se pare cel mai nimerit.

BDB: Am înțeles că ați contribuit și la împrospătarea fondului de carte al bibliotecii MNT.

: Nu aș spune „împrospătare“. Este vorba doar de donarea câtorva cărți ce mi s-a părut că ar trebui să existe în acest muzeu. Muzeul are un bogat fond de carte, în principal donat de Dimitrie Leonida. Am vrut doar să adaug o picătură la acest fond cumpărând și donând câteva cărți de ocazie având ca autori pe Ștefania Mărăcineanu, Nicolae Vasilescu-Karpen, Ștefan Procopiu și Ion Agârbiceanu. Astfel de cărți ar trebui să stea alături de exponatele muzeului, să fie la dispoziția publicului, să arate ce oameni de știință au avut românii. Dar acesta este doar un al doilea punct din agenda cooperării. Am mai încercat și cu exponate propriu-zise. S-ar spune că este mai greu. Realitatea este că se poate! Deși startul este mai dificil, sper să reușesc să „marchez“ și acest punct.

BDB: Aminteați de cercetători români… Impresia noastră este că publicul larg știe puțin despre istoria tehnicii și inventicii românești și despre personalitățile sale. Există preocupări de a readuce în prim-plan nume care astăzi au fost uitate, cunoscute fiind doar celor avizați?

: Deși ne aflăm în epoca Internetului, trebuie să constat că domeniul științei și tehnicii românești are un punct de suferință. Am încercat să includ în site o „galerie a personalităților“, care este, însă, foarte limitată. Va trebui lărgită pentru a conține mai multe informații care să prezinte contribuția acestora la dezvoltarea științei. Mi s-a conturat încă un proiect: am început să mă documentez pentru a scrie, împreună cu unul dintre muzeografi, o monografie a Ștefaniei Mărăcineanu. Rezultatele sunt promițătoare. Am consultat diverse arhive și biblioteci și am găsit câteva informații necunoscute publicului larg. Și mai e mult de muncă! Doresc să termin și să public această monografie în 2014, la comemorarea a 70 de ani de la moartea cercetătoarei.

BDB: Număr mai mult de trei proiecte în legătură cu MNT, care sunt în derulare, și nu pot să nu mă întreb: faceți totul de unul singur? În afară de MNT, vă mai sprijină cineva? Iar cei interesați cum ar putea contribui la aceste proiecte?

: Nu este ușor, într-adevăr. Chiar și faptul că acum discutăm dovedește că știu sigur un lucru: nu se poate face un astfel de proiect de unul singur – și aici nu mă refer nici la site, nici la cărți sau exponate, nici la publicații, ci la ansamblu, văzut ca proiect unitar. Abia am pornit aceste lucruri și deja am reușit să adun câțiva prieteni ai muzeului: un fost coleg de facultate a pus la dispoziție serverul pentru stocarea site-ului, alt fost coleg de serviciu s-a oferit să participe la restaurarea unor exponate, o persoană pe care nu o cunoșteam până ieri s-a oferit să preia inițiativa în secțiunea „fizica atomică“, alt entuziast s-a oferit și a realizat un tur virtual cu mai multe zone de vizionare… Pentru a obține cele mai bune rezultate este necesar ca acești oameni să coopereze. Așa mi-a venit ideea de a crea o asociație care să sprijine din exterior activitatea MNT. Este pasul următor. Până atunci, orice sprijin și idee sunt bine-venite. Drept care… vă așteptăm la muzeu!

Muzeul a fost înființat în anul 1909 de prof. ing. Dimitrie Leonida (1883‒1965), specialist în energetică, profesor universitar care a început prin a achiziționa piese valoroase, martore ale introducerii tehnicii în Bucureștiul veacului trecut. Lui i se datorează cea mai mare parte a colecției, fondul de carte și fotografiile. În luna mai a acestui an s-au împlinit 130 de ani de la nașterea lui Dimitrie Leonida.

Adresă: Str. Candiano Popescu nr. 2
Telefon: 021 336 77 77; 021 336 93 90
Pagină Web: www.mnt-leonida.ro
Program: miercuri ‒ duminică: 9:30-16:30
luni și marți: închis

Foto: Mihaela Butacu

2 comentarii

  1. Dan Ghelase
    1 august 2013 at 08:38

    Acest wewb-site este o necesitate veche – conditie si mijloc de renastere a Muzeului Tehnic!
    Prin selectarea si fundamentarea elementelor-cheie de revendicare a valorilor existente si intrarea in circuitul european al unitatilor similare…se poate obtine un fertil schimb de experienta si chiar ajutor material. Caci valorile noastre sunt acum bun comun european!

    • RedactiaBDB
      2 august 2013 at 09:51

      Într-adevăr, era o necesitate veche, ne-am bucurat foarte mult să descoperim iniţiativa domnului Dănuţ Şerban şi este o invitaţie frumoasă şi utilă, de a pătrunde şi explora lumea tehnicii, istoria tehnicii în România, în Bucureşti, şi încă un pas pentru a înţelege şi aprecia lucrurile „vechi”. Deunăzi auzeam o mămică explicându-i copilului „da, mamă, aruncă mobila pentru că e veche şi au cumpărat alta nouă.” Copiilor trebuie să le explicăm că simplul fapt de a fi vechi nu este un argument suficient pentru a fi aruncat, înlocuit sau dispreţuit. Nu mai vorbim de beneficiile economice ale readucerii la viaţă şi în conştiinţa comunităţii a unui astfel de muzeu şi a unei aşa comori de piese, istorii şi personalităţi. Ce ni se pare nouă foarte interesant şi merită tot respectul, este că site-ul nu prezintă doar exponatele, ci are o galerie a personalităţilor (despre care, motiv de ruşine, foarte mulţi dintre noi nu cunoaştem nimic sau aproape nimic) şi amplasează muzeul într-un spaţiu complex, alături de alte obiective culturale, istorice, arhitecturale, deci turistice, din zonă. Este o contribuţie, dar ea trebuie completată şi susţinută de altele, întocmai după cum spuneţi şi dumneavoastră. De exemplu, realizarea traducerilor pentru versiunile în engleză şi în franceză. Este o o ocazie specială şi onorantă, mai ales că tinerii trebuie să afle, să descopere şi să transmită şi ei moştenirea, la rândul lor, viitoarelor generaţii, cu demnitate. Şi astfel, pas cu pas, valorile noastre devin, după cum spuneţi şi dumneavoastră, un bun comun, european.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.

domnului
Dănuț Șerban
București, iunie 2013