Prietenii Bucureștiului

Favorit – înapoi la cetățeni!

5 decembrie 2013
Sînziana Dobre, CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică

favorit-1

Când am intrat în sala restaurantului de la Favorit am fost învăluită de o atmosferă caldă, de oameni care serbează împreună cu cei dragi. Erau în jur de 200 de persoane. Se uitau la un spectacol al unei trupe de copii care cântau și dansau. Pe scaune, bunicii înfofoliți în haine groase, tinerii urcați pe mese sau dansând cu mâinile în aer, părinții filmând cu telefoane sau aparate de fotografiat.

Se adunaseră pentru a arăta autorităților că au nevoie de un centru cultural – unul care să găzduiască astfel de evenimente, improvizate de această dată de restaurantul de cartier.

Organizată într-o vineri seară, pe 4 octombrie, întâlnirea publică „Favorit – înapoi la cetățeni!“ a fost creată de Grupul de Inițiativă Favorit, un grup de vecini de cartier, care de trei ani pledează pentru transformarea actualei ruine a fostului cinematograf Favorit într-un centru cultural comunitar cu activități variate, pentru locuitorii din zona Drumul Taberei.

Întrebată de ce au organizat acest eveniment, Marilena Trică, unul din membrii grupului, spune: „Pentru a urgenta reabilitarea, dar mai ales pentru a culege de la cetățenii din zonă tipurile de acțiuni pe care le doresc pentru tineri, adulți, pensionari, copii. Propuneri pe care, împreună cu semnăturile strânse pe petiție, le vom înainta către Primăria Sectorului 6, pentru a arăta ce să se întâmple în acest Centru“.

Cu banii alocați în buget, Primăria stă pe loc

La presiunile cetățenilor care organizează acțiuni publice din 2010, Primăria și Consiliul Local al Sectorului 6 au alocat pentru 2013 suma de aproximativ 2,6 milioane de euro pentru realizarea centrului cultural. În octombrie, însă, nu era realizat nici măcar caietul de sarcini pentru licitația inițială. Motivele? Ruina cinematografului ar trebui să treacă din patrimoniul Regiei Autonome „România Film“ în cea a Consiliului General al Municipiului București, ulterior aceștia urmând să îl transfere în proprietatea Consiliului Local al Sectorului 6. Acești pași nu au fost încă făcuți – arată un răspuns oficial, din 2 octombrie, al Primăriei Sectorului 6. La fel, parteneriatul public-privat inițiat nu a avut „finalitatea așteptată“, iar în prezent este în pregătire un caiet de sarcini pentru o licitație publică.

Prezent la întâlnire, un consilier personal al Primarului General, domnul Victor Adîr, asigură că Sorin Oprescu va sprijini transferul de patrimoniu către Sectorul 6. Și deputatul de circumscripție Daniel Geantă, prezent în public, susține această inițiativă. Reprezentanții autorităților publice din sectorul 6 au lipsit, deși, la ședința Consiliului Local din 26 septembrie, domnul Valeriu Ionescu, membru al Grupului de Inițiativă Favorit, le-a înmânat personal invitații.

Un spectacol artistic organizat cu prieteni și parteneri

Toți artiștii au fost aduși de cetățeni – prin prieteni sau prin invitații directe. Au reușit să organizeze lucruri pe care și le-ar dori găzduite de viitorul centru cultural: după spectacolul trupei de copii Miracol, de la Clubul Copiilor Sector 6, a urmat trupa C.N.P. – Cod Noetic Personal, cu piese de rock, jazz și funk, o piesă de teatru a trupei regizorului Cezar Boghină, ateliere creative pentru copii și altele.

Mai multe planșe pline cu idei, propuneri, o viziune. Toate decente, toate inteligente, toate pentru comunitate! Toate vârstele!

Mai multe planșe pline cu idei, propuneri, o viziune. Toate decente, toate inteligente, toate pentru comunitate! Toate vârstele!

Cetățenii știu ce vor să se întâmple în viitorul centru cultural. Primăria să ia notițe!

Pe pereți erau puse planșe din proiectul tehnic, care ilustrau cum va arăta viitorul centru cultural, planșe realizate de Asociația Urban 2020 și foi goale pentru cules sugestii. Cu mic cu mare, cei prezenți au scris tot felul de idei de activități, dar și de destinație și amenajare a diverselor spații.

Inițiativa Favorit își dorește ca, după ce au fost alocate fonduri atât de consistente pentru renovarea cinematografului, să se asigure că planurile primăriei corespund cu dorințele cetățenilor. „Să arătăm ce să se întâmple în acele camere“, după cum zicea Marilena Trică, referindu-se la planuri. Așadar, cu ideile strânse prin panourile de pe pereți și cele peste 80 de chestionare completate, cu semnăturile strânse pe petiție, se vor întoarce din nou la autorități și vor rămâne în continuare cu ochiii pe ele. De asemenea, invită și alți bucureșteni să le fie alături.

„Vă așteptăm la Favorit, ca să tăiem panglica împreună la Centrul Cultural al Sectorului 6“, încheie doamna Trică, privind spre viitor.

Inițiativa Favorit

Cine suntem?
Vecini de cartier, prieteni, oameni obișnuiți

Ce vrem?
Transformarea vechiului cinema Favorit, acum ruină, în centru cultural, de care să beneficieze toți locuitorii cartierului.

Ce acțiuni am întreprins până acum pentru Favorit?
Concret, verificabil, în cifre:

  • 4 evenimente de conștientizare
  • 4 dezbateri publice
  • Prezenți la 14 ședințe ale Consiliului Local (9 luări de cuvânt)

Ne puteți scrie și urmări la:
initiativa.favorit@gmail.com
www.initiativafavorit.blogspot.com
www.facebook.com/initiativafavorit

Foto: CeRe

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.