Cecilia Cuțescu-Storck s-a născut la 14 martie 1879, în comuna Câineni, județul Vâlcea. Crescută de bunici, aceștia o aduc la București pentru a-i permite să frecventeze prestigioasa Școala Centrală de Fete, unde dovedește, încă de la o vârstă fragedă, o mare pasiune pentru pictură. După împlinirea vârstei de 18 ani, a studiat pictura la München și la Paris cu profesori renumiți ai vremii, timp în care a avut și expoziții. Lucrările ei sunt afișate lângă cele ale lui Brâncuși.
Întoarsă în țară, în 1916 devine prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din București, unde avea să contribuie la formarea mai multor generații de tineri artiști, până în anul 1947. Activistă pentru drepturile femeilor din România, Cecilia fondează în 1916, împreună cu Nina Arbore (pictoriță și graficiană) și Olga Greceanu (pictoriță și militantă pentru drepturile femeilor), „Asociația femeilor pictore și sculptore“. Mai târziu, în atelierul artistei a luat naștere „Asociația pentru emanciparea civilă și politică a femeii române“, gazda fiind una dintre membrele fondatoare.
Are foarte multe expoziții personale în țară (la Tinerimea Artistică, saloane oficiale, expoziții de stat), dar și peste hotare. În 1924 și în 1928 reprezintă România la Bienala de la Veneția. Deși artista a realizat o sumedenie de tablouri, aflate astăzi în muzee și colecții particulare, nu pictura de șevalet a fost vocația ei, ci pictura murală monumentală. De altfel, a fost și prima femeie din România care a realizat picturi murale în clădiri publice din București, picturi cu o puternică notă personală, care i-au adus renumele. Dintre acestea, cele mai importante sunt marea frescă „Istoria negoțului românesc“, realizată în 1933 în aula Academiei de Studii Economice, și „Agricultura, industria și comerțul“, aflată în holul de onoare al Băncii Marmorosch-Blank.
În anul 1909, s-a căsătorit cu sculptorul Frederick Storck, fiul fondatorului școlii de sculptură din România. În urma lor au rămas numeroase opere artistice, o parte dintre acestea fiind găzduite de Muzeul memorial Frederick și Cecilia Cuțescu-Storck, din strada V. Alecsandri nr. 16. Imobilul, inspirat din arhitectura germanică, a fost reședința familiei, găzduind totodată și atelierele celor doi artiști. Casa, devenită acum muzeu, are peste 100 de ani, mai multe picturi murale realizate chiar de Cecilia Cuțescu-Storck și păstrează încă farmecul creator al vieții artiștilor.