Învățătoarea, șpaga și românii

4 martie 2014

spaga

Chiar dacă scandalul de la Școala nr. 10 „Maria Rosetti“ s-a stins și învățătoarea „șpăgară“ a fost demisă, subiectul rămâne unul sensibil. Ministerul Educației vizează elaborarea unui cod de etică pentru cadrele didactice, până la 15 iunie, iar fondul clasei, conform ministrului Educației, Remus Pricopie, ar mai putea exista doar ca inițiativă a părinților și sub directa gestionare a acestora, fără implicarea vreunui învățător, profesor sau director. Toate aceste măsuri ar trebui să ajute la combaterea corupției din educație.

Toate bune și frumoase și la locul lor, dar nu ajută pe nimeni cu nimic. Într-adevăr, doamna învățătoare a primit ceea ce merită, poate a adunat câteva cadouri frumoase până anul ăsta, dar situația va rămâne neschimbată. Doamna învățătoare n-ar fi cerut dacă nu i s-ar fi dat, tind să cred. Și ce să facă, săraca, cu atâtea buchete de flori și cutii de bomboane? A pus piciorul în prag și a făcut o listă, cu lucruri mai practice. Și să nu uităm un lucru, nu a cerut doar pentru ea, ci până și pentru femeile de serviciu. Ăsta da spirit civic!

Mi-a fost greu să găsesc originea cuvântului „șpagă“. Sau ce a fost mai întâi, cererea sau oferta. Doamna învățătoare a primit cadouri înainte să ceară sau a cerut înainte de a primi? Și să fie acest fatidic an 2013 singurul în care a cerut? Prea multe întrebări, prea puține răspunsuri.

Cel mai probabil, dascălii nu ar fi cerut cadouri dacă la un moment dat nu li s-ar fi oferit. Halatele doctorilor nu ar fi avut atât de multe buzunare dacă nu le-ar fi căutat cineva, să introducă niște bancnote. Polițiștii nu ar fi găsit bani în actele cerute la control, dacă niște șoferi iresponsabili nu i-ar fi pus acolo. Cerșetorii nu ar mai fi întins mâna, dacă nu le-ar fi dat nimeni nimic, niciodată. Preoții nu ar mai … Mă opresc, asta e altă discuție.

Nimănui nu i s-ar fi cerut șpagă dacă nu s-ar fi oferit șpagă, devine din ce în ce mai clar. Și, grație acelui părinte revoltat, care nu a mai acceptat să i se ceară, cât și celor care au mai făcut asta, în trecut, putem susține contracararea cererii. Treptat, sper să putem vorbi și despre dispariția ofertei. Ne-am mulțumit cu faptul că trebuie să oferim mici atenții pentru a beneficia de ceva ce ni se cuvine de drept, sau că putem oferi mai mult, pentru a obține ceva ce nu ni se cuvine, în cadrul unei licitații imorale. Șpaga îți poate asigura un avantaj sau un beneficiu pe termen scurt, dar cred că a venit momentul în care ar trebui sa gândim mai mult pe termen lung, și la ce lăsăm ca moștenire urmașilor noștri. Iar șpaga nu ar trebui să facă parte din testamentul nimănui.

Foto: Teodor Pricop

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.