Toaletare sau mutilare?

24 februarie 2014

Sub pretextul prevenirii unor accidente, s-au tot ciuntit copaci în București, de-a lungul mai multor bulevarde: Metalurgiei, Ferdinand, Aviatorilor. Plângeri în legătură cu acest fenomen am întâlnit pe internet și din partea unor bucureșteni din sectorul 6. Avizele pentru toaletarea copacilor date de primărie nu se respectă, ele prevăzând doar îndepărtarea crengilor uscate sau a celor care pun în pericol traficul rutier sau pietonal, până la 30% din coroană. În realitate însă, se produce un adevărat masacru.

toaletare

Pe 21 ianuarie, am auzit la radio despre un protest împotriva tăierii arborilor de pe o alee principală din Parcul Herăstrău, intrarea dinspre Arcul de Triumf. Văzusem cu o zi înainte o fotografie pe Facebook. Din acei copaci nu mai rămăsese acum aproape nimic.

Când am ajuns, la ora 16:30, în Parcul Herăstrău, am întâlnit o mână de oameni ce știau despre protest. Ne-am așezat fiecare în dreptul unui copac tăiat, dar, evident, nu am putut cuprinde întreaga alee. Mesajele de pe pancartele pe care le țineam în mână au atras atenția puținilor trecători, care se plimbau pe acea vreme mohorâtă și rece: „ Nu ne mai tăiați respirația!“, „Nu ne mai tăiați sănătatea!“, „Oxigen“ ș.a. Unii ne-au mulțumit că facem ceva pentru București, alții ne-au certat că nu am ieșit cu o zi înainte, când se făcuseră tăierile.

Astfel de „toaletări“ afectează grav viața copacului, el nemaiavând coroana de frunze necesară pentru a hrăni rădăcinile care s-au dezvoltat proporțional cu ramurile. În timp, părți din rădăcină se usucă, de multe ori întreg copacul, care abia acum va constitui un pericol pentru oamenii sau imobilele din zonă și va trebui tăiat. De asemenea, rănile produse în scoarță produc îmbolnăvirea prin contaminarea cu ciuperci sau diverse insecte.

Bucureștiul este pe locul al doilea în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, iar spațiul verde s-a înjumătățit după 1989.

Un cetățean s-a deplasat în data de 21 ianuarie la fața locului și a încercat să stea de vorbă cu lucrătorii de la ROMPREST, care executaulucrările de tăiere. Aceștia au strâns macaralele și au plecat, fără a da explicații. Asta pentru că știau că ceea ce fac este în afara legii, firma pentru care lucrează fiind pasibilă de o amendă cuprinsă între 40.000 RON și 70.000 RON, pentru încălcarea prevederilor articolului 12, alin. (5) din Legea nr. 24/2007. În acest sens, a fost depusă o plângere la poliție, secția nr. 2.

Vă încurajăm și pe dvs. să folosiți modelul de mai jos, atât pentru a transmite autorităților mesajul dvs. privind cazul de față, dar și pentru a acționa în situații similare.

Foto: Teodor Pricop

Destinatar:
Garda Națională de Mediu
Tel Verde: 0801010101 (gratuit din rețeaua Romtelecom)
Tel.: 021 326 89 70
E-mail: gardamediu@gnm.ro
Adresa: B-dul Unirii, nr. 78, bl. J2, sector 3, București

Bună ziua,

Am constatat azi că echipe de muncitori execută lucrări asupra copacilor din parcul Herăstrău. Nu poate fi vorba de toaletare, deoarece intervențiile sunt brutale și depășesc limitele prevăzute de lege pentru astfel de operațiuni, dar și exigențele științifice de realizare a toaletării. Copacilor le sunt tăiate crengile (aproape) în întregime.

Știu că în cazul teilor, salcâmilor, castanilor, arțarilor și a altor arbori autohtoni plantați pe domeniul public sau de-a lungul străzilor este interzisă conform legii (Legea nr. 24/2007, Art. 12 alin. 5), intervenția cu tăieri în coroană, exceptând cazurile ramurilor uscate sau care periclitează siguranța oamenilor sau care pot avaria autovehicule ori imobile.

În calitate de cetățean, vă rog să interveniți pentru a stopa acest abuz.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi frumoasă… cu copaci îngrijiți, nu măcelăriți!

Data Semnătura

Un comentariu

 1. Miki
  14 martie 2015 at 13:17

  mutilarea continua in aceasta primavara!
  Am facut reclamatie la garda de mediu, la adp, la primarie. astept un raspuns, desi masacrul ramine! Politia de la sectia 21 ne-a ris in nas, dar luni revin cu plingere; nu mi-o primesc, trimit prin posta sau la parchet direct.
  Voi anul trecut ce ati reusit?
  Am urmarit zilele astea subiectul pe internet. aceleasi probleme sunt in fiecare an, de vreo 8 ani incoace, oamenii aia par de neatins!

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.