Și ei au o voce. Activități creative. Tinerii în acțiune

25 octombrie 2014

Crim la liceu
Sursa foto: CRIM la liceu

Weekendul acesta, astăzi, mai exact, proiectul „CRIM la liceu” demarează evenimentul „Și noi avem o voce!”, în care sunt implicați tinerii din colegiile „Petru Maior” și „Grigore Moisil” din București.

Acțiunea se va desfășura la Colegiul Tehnic „Petru Maior”, pe Bulevardul Timișoara, la numărul 6. Tinerii implicați în „Și noi avem o voce!” au pregătit o serie de activități pentru toate gusturile celor creativi. De la ateliere stencils până la expoziții de fotografii, fiecare participant se poate implica în fel și chip pentru bună dispoziție și interacțiune cât cuprinde.

Pasionații de fotografie au un motiv în plus să vină la Colegiul „Petru Maior”. Se va desfășura și un concurs cu tema „Liber la creativitate în școli”. Înscrierea la concurs se face foarte simplu. Deținerea unui aparat de fotografiat te propulsează direct în cursa cu ceilalți creativi.

Importanța unui asemenea eveniment pentru tinerii liceeni ne-a fost explicată de doamna Doina Vella, una dintre persoanele cheie în organizarea „Și noi avem o voce!”.

BDB: De ce este importantă activitatea „Și noi avem o voce!” pentru tinerii din CRIM?

Doina Vella: Voi răsturna puțin întrebarea, deoarece nu vreau să mă substitui vocii lor. Din perspectiva noastră, un eveniment în comunitate e util pentru creșterea încrederii tinerelor și tinerilor în forțele proprii și pentru crearea unui spațiu în care să se poată exprima, în preajma colegilor, părinților și profesorilor.

E o șansă să se afirme ca indivizi talentați, inteligenți, creativi și provocatori și ca grup de tineri care vor schimbare și care își construiesc acum capacitatea de a o genera.

BDB: Ce impact social credeți că va avea acțiunea?

Doina Vella: În general, mediul școlar poate fi teribil de inhibitor, nu numai prin faptul că promovează competiția, în defavoarea colaborării, dar mai ales pentru că încă se întâmplă ca elevii sau elevele să fie jigniți, umiliți și discriminați de profesori. Acasă, tinerii par să reușească cu greu să petreacă timp cu părinții, cu atât mai mult cu cât unii dintre aceștia sunt plecați la muncă în străinătate.

Noi încercăm să construim, împreună cu tinerii, un spațiu în care să se simtă sprijiniți pentru a-și dezvolta propriile proiecte pentru comunitate. Într-unul din cele două licee vor, de exemplu, parcare de biciclete în curtea școlii și pentru asta au strâns, într-un timp foarte scurt, 300 de semnături de la colegi.

BDB: Ce nivel de implicare ați avut până acum din partea elevilor și tinerilor din grupul CRIM? Care a fost feedbackul lor?

Doina Vella: Se implică în proporții diferite. Câțiva sunt mereu prezenți la întâlniri, contribuie și lucrează. Sunt cei care vor deveni, la rândul lor, formatori pentru elevi din alte două licee, începând de anul viitor. Foarte mulți vor să se implice și să facă ceva, dar nu știu ce.

Ca să afle ce anume, creăm situații de învățare, unele sunt jocuri, altele sunt simulări și descoperim împreună ce aptitudini și ce pasiuni au. Legat de feedback, vă voi spune doar – ca un fapt semnificativ – că la finalul taberei din vară au făcut un performance ca să ne convingă să nu ne întoarcem acasă, să mai rămânem împreună. Ne bucurăm că își aduc prietenii la activități. Acesta e cel mai bun feedback.

„Și noi avem o voce!” se întâmplă așadar pentru prima dată azi, 25 octombrie, între orele 15:00 și 18:00, la Colegiul Tehnic „Petru Maior”, din București.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.