Harta reciclării

20 ianuarie 2013

Sortarea gunoaielor și reciclarea sunt importante atât din punct de vedere economic, cât și pentru mediul înconjurător. Cu un efort minim, fiecare dintre noi poate recicla numeroase deșeuri. Site-ul și acțiunile proiectului Harta Reciclării ne oferă informații despre cum, unde și ce anume putem recicla.

Reciclare

Nu de puține ori, la interviurile de recrutare de voluntari pentru organizația la care lucrez întreb dacă ei colectează separat deșeurile generate acasă sau la cămin și dacă le aruncă selectiv în locurile dedicate (pubele stradale, centre de colectare, magazine). De cele mai multe ori, răspunsul este „nu“, iar motivele invocate sunt: „nu am unde“ sau „e prea departe.“ Ei bine, acum există pentru toți o soluție, site-ul hartareciclarii.ro.

Harta Reciclării este un instrument la îndemâna celor care doresc să colecteze selectiv diverse materiale reciclabile și nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor. Nu vorbesc numai despre deșeurile obișnuite precum hârtie, plastic, metal și sticlă, ci și despre cele mai toxice care provoacă efecte dezastruoase dacă sunt lăsate în natură: becurile, uleiul uzat, telefoanele, acumulatorii, anvelopele, cartușele de imprimantă, electrocasnicele etc. Consultând site-ul amintit, veți identifica punctele de colectare din apropierea locuinței dvs., unde pot fi duse deșeurile direct, indiferent că este vorba de depozite colectoare, magazine sau puncte stradale.

Care este situația în România?
România colectează anual doar 1% (Conform Eurostat – biroul de statistică al U.E., 2010) din deșeurile municipale în vederea reciclării acestora, în condițiile în care ținta țărilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deșeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla) până în 2020 (Conform „Waste Framework Directive“).

De ce să colectăm și să reciclăm?
Peste jumătate dintre deșeuri pot fi refolosite în crearea de noi produse, fără a mai consuma resursele naturale. Știați că o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 copaci maturi? Sau că o singură sticlă de plastic reciclată economisește destulă energie pentru a ține un bec de 60W aprins timp de 6 ore? Gropile de gunoi sunt oricum suprasolicitate. Multe deșeuri se descompun foarte greu și eliberează gaze nocive în atmosferă. Natura nu este creată ca să ne suporte deșeurile.

Cum reciclăm corect?
Nu este suficient să depunem deșeurile în punctele de colectare. Este foarte important să știm cum le putem pregăti pentru o reciclare corectă. Recipientele reciclabile trebuie golite de conținut, spălate și presate (pentru a economisi spațiul) înainte de a fi lăsate la punctele de colectare. Putem recicla: hârtie și carton (ambalaje, coli, caiete, ziare, reviste, cărți, pliante etc.), aluminiu (doze de băuturi etc.), baterii și acumulatori (inclusiv bateria de la mașină), ulei uzat, DEEE (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice), becuri, neoane, becuri economice (conțin urme de mercur și nu trebuie să ajungă în sol și în apă), deșeuri metalice feroase și neferoase, lemn, sticlă (preferabil sortată: albă sau colorată), ambalajele Tetra Pak (se colectează împreună cu PET-urile și trebuie spălate înainte), plasticul.

Cine are de câștigat din tot acest proces?
Noi toți! Atât din punct de vedere economic (cheltuim mai puțini bani cu gropile de gunoi și cu extragerea unor resurse noi pentru materia primă), cât și ecologic (avem grijă mai mult de sănătatea pământului și, implicit, de sănătatea noastră). Trebuie să ne pese! Dacă nu de beneficiile pe care le putem avea acum, atunci de ce vor avea de câștigat urmașii noștri, ce vom lăsa generațiilor viitoare. Încheind cu un clișeu, da, trebuie să ne dăm seama că schimbarea chiar începe cu noi, și că fiecare contribuție este deosebit de importantă. Și nu, nu o putem lăsa pe mâine.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.