Patinoarul de pe scări

22 ianuarie 2013

Patinoarul de pe scări

În ultimele zile ale lui 2012 am ieșit împreună cu câțiva prieteni la promenadă. Am ales parcul Lumea Copiilor, ca să vedem și noi cum arată. Multă lume îl laudă, multă lume îl critică. Ne privea de sus un soare cu dinți, dar prin parc se plimbau câțiva oameni. Vreo trei se foloseau de aparatele pentru exerciții fizice, ceea ce ne-a bucurat. La o privire mai atentă, am observat cât de lipsit de sens și de estetică erau „securizate” cu garduri din metal aceste zone de exerciții fizice, ocazie cu care ne-am adus aminte de o problemă generală: gardurile vii au fost înlocuite cu cele din metal, sârmă și alte materiale, iar în tot orașul te agresează isteria montării de garduri oriunde, fără discernământ.

Continuându-ne plimbarea, am descoperit o locomotivă cu aburi, o piesă a istoriei, fabricată la Reșița. Locomotiva este înconjurată de …? Ați ghicit: un gard! De data asta, din beton acoperit cu lemn, pe post de bancă. Ca să ajungi la bijuteria tehnicii, fie ocolești gardul până la „intrare” (una singură), fie îl sari. Noi l-am ocolit, într-un soi de ritual lipsit de sens. Lângă locomotivă stăteau de vorbă doi domni și câțiva copii. Ne-am gândit că domnii au grijă de locomotivă și povestesc copiilor despre ea. Ei bine, nu, erau doi tați care-și însoțeau copiii la joacă. Oare n-ar fi fost interesant să existe o plăcuță care să spună istoria locomotivei? Am continuat cam dezamăgiți, dar mai apoi am aflat cu bucurie că acea locomotivă este un magnet pentru copii, care „stau ciorchine pe ea”.

Printre plimbăreți am întâlnit părinți cu copii, puști, adolescenți, pensionari. Relaxarea a durat până să ajungem la scările care îți poartă pașii spre parcul Tineretului. Acolo, toate treptele erau acoperite de un strat gros de gheață, iar oamenii se chinuiau să urce și să coboare. În acea clipă am înțeles rostul gardurilor din metal, altfel inutile: sunt pentru a te deplasa iarna fără să-ți frângi mâna, piciorul, gâtul. Ajunși în vârful dealului, ne-am întâlnit cu un grup de cinci slujbași îmbrăcați în verde, purtând însemnele Primăriei Sectorului 4. În zona de distracții, o roată colorată se învârtea în ritmul ei, de undeva se auzea muzică. Ce făceau „verzii” primăriei? Dansau!

În același timp, un tânăr se chinuia împreună cu copilașul lui să coboare scările. Am discutat puțin și pentru că am ajuns și în punctul resemnării – „Și ce pot eu să fac?” –, i-am propus și vă propun și dumneavoastră: „Să semnalăm primăriei!”. Dacă nu facem nimic, nici nu se va întâmpla nimic.

Pe alei tot ghețuș am găsit, până am trecut de Polivalentă. În schimb, aleea principală din Tineretului, de aici până la intrarea în parc dinspre liceul Gheorghe Șincai, era frumos deszăpezită.

Soluții pentru deszăpezire există, oameni care au nevoie de un loc de muncă există, administrație există, contracte există, dar sumele plătite din bugetul primăriilor sunt cheltuite inutil, atâta vreme cât munca se face „pe sărite”.

Foto: Ana Galbenu

De aici puteți descărca petiția „Bună dimineața, București!“ pentru semnalarea de probleme în administrarea parcului Lumea Copiilor.

Adresați petiția către: Administrația Domeniului Public, Sector 4: 021 332 24 46/332 10 14
E-mail: primarie4@gmail.com

„Bună dimineața, București!” nu poate fi reprezentată sau angajată prin cititorii sau voluntarii ei. Orice sesizare sau petiție transmisă oricărei autorități a statului de către cititori va fi redactată de aceștia în nume propriu.

De asemenea, vă încurajăm să ne trimiteți pe adresa redacției (redactie@infobdb.ro) răspunsurile autorităților pentru a publica poveștile de succes și problemele întâmpinate în demersul dvs.

Un comentariu

  1. Constantin Dumitrică
    27 februarie 2013 at 01:06

    Salutare! Din cate vad, ati intrat si in Oraselul Copiilor. Sunt doua parcuri, practic. Ma rog, mai mult locuitorii din zona cunosc asta, cred.
    Pe langa obsesia cu gardurile, s-au pus banci in mod excesiv, in unele locuri chiar lipite una de alta. Fara sens. Banca langa banca, langa banca samd. Zic de Oraselul Copiilor.

Adaugă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. (*) - câmpuri obligatorii

*

Vreau să primesc notificări prin e-mail când apar comentarii noi.
Dacă doriți să primiți notificări fără a scrie acum un comentariu, click aici.